Kié ez az ország?
Kultúra

Kié ez az ország?

Telt ház előtt mutatta be Kiskunhalason, a Közösségek Házában kedden este Kié ez az ország? című előadását a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház. A darabot Andrási Attila, a társulat vezetője írta és rendezte.

 
Az előadás a magyarság kérdésével foglalkozik határon innen és túl. Arra keresi a választ: Kié ez az ország?
 
- A fő üzenete az, hogyan asszimilálódik egy kisebbség, ha elszakítják az anyaországtól. Ha van egy-két erős, bátor ember, aki a kultúrát és az etikáját meg meri tartani, akkor azért van arra remény, hogy újra feléled és másokban is erőre kap az a fajta identitás, amit sosem tud az ember levetkőzni, akármilyen érdekszférák ölelik át. Nagyon fontosnak tartom, hogy megmaradjon a jelenlegi határokon túl is az a fajta magyar kultúra, ami megtartja az unokákat. Ebben az előadásban egy református lelkészt játszom, akit agyonvernek azért, mert kiáll egy közösségért. Nagyon fontos, hogy közösségben gondolkodjunk, mert egyenként a sok magyar ember elpusztítható, de közösségben nem pusztítható el. Ha nem hagyjuk magunkat felszámoltatni, akkor nem tudnak felszámolni – hangsúlyozta Dóczy Péter színművész.
 
Az előadást a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében, a nemzeti összetartozás emléknapjához kapcsolódóan mutatták be városunkban.
netbe

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója. A programokat június 4-én 16.30-kor tartják az Országzászló emlékműnél, ahol magyar népdalok hangzanak el az elszakított országrészekből. A zászlófelvonást követően emlékező műsor kezdődik a Bibó István Gimnázium diákjai és tanárai közreműködésével. Az ünnepség végén koszorúkat és virágokat helyeznek el. A Végh-kúriában 17.30-kor Trianoni képeslapok címmel nyílik kiállítás.
Kép-szöveg: Pál László