Klezmer koncerttel nyitott a X. Halasi Zsidó Fesztivál
Kultúra

Klezmer koncerttel nyitott a X. Halasi Zsidó Fesztivál

A Budapest Klezmer Band péntek esti koncertjével kezdetét vette a X. Halasi Zsidó Fesztivál. A városi Filmszínházban adott teltházas koncertet a nagyhírű zenekar. A fesztivált Raáb András, a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség elnöke nyitotta meg. Dr. Róna Tamás rabbi mondott áldást.

 
A magyarországi Zsidó Nyári Fesztivál része a Halasi Zsidó Fesztivál. Az idén tízedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál sztárvendége volt péntek este Európa egyik legnépszerűbb klezmer zenekara, a Budapest Klezmer Band. A nemzetközi rangú klezmer csapat igazi karrierje a fesztivál születésével, 1989-ben kezdődött, ötvözi a klezmer és a klasszikus zene műfaját, amellyel a crossover egyedi, csak rá jellemző stílusát teremtette meg.
 
Jávori Ferenc "Fegya" átiratai, hangszerelése újszerű kompozíciókba helyezik a klezmerzenét. A művészt 2014. március 15-én Kossuth-díjjal tüntették ki.
 
A Budapest Klezer Band tagjai: Jávori Ferenc "Fegya" - alapító, zenekarvezető, hangszerelő-zeneszerző - zongora, Kohán István - klarinét, Gazda Bence - hegedű, Nagy Anna - harmónika, Barbinek Gábor - harsona, Máthé László - nagybőgő, Végh Balázs - dob, ütőhangszerek.
 
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos
 
{phocagallery view=category|categoryid=1385|limitstart=0|limitcount=0}