Könyvújdonság halasi szerkesztővel
Kultúra

Könyvújdonság halasi szerkesztővel

A világhálóba keveredett ember című kötet a közelmúltban jelent meg Veszelszki Ágnes szerkesztésében. A halasi kötődésű nyelvész az internet és a gondolkodás kapcsolatát vizsgálja neves válaszadók közreműködésével.

 
- A kötet 77 rövid szöveget tartalmaz. A felkért szerzők arra vállalkoztak, hogy végiggondolják és megosszák az olvasókkal, hogyan változtatta meg a világháló a gondolkodásukat, az életüket. A kötet szerkesztési alapelve az volt, hogy a lehető legváltozatosabb szakterületek, a bölcsészet- és természettudomány, a gazdaság, a művészet kiváló képviselőit szólítsam meg kérdésemmel. Szerzőink között szerepel Réz András filmesztéta-műfordító-reklámszakember, Balázs Géza nyelvész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Nyíri Kristóf filozófus, Aczél Petra kommunikációkutató, Tari Annamária pszichoterapeuta, Szamuely Tamás matematikus, Tátrai Péter kutatóbiológus, Vekerdy Tamás pszichológus, Kukorelly Endre író – tájékoztat a szerkesztő.  
 
Veszelszki Ágnes jól ismeri a világháló térhódítása előtti életet is, az utóbbi időben azonban számára is meghatározó szerepűvé vált a net használata. Mindezek ellenére úgy véli, számítógép nélkül is kell szabadidő.
 
- Az ünnepek kapcsán ún. digitális detoxikálást végeztem, azaz hosszabb időre kikapcsoltam a telefonomat, és a netre sem mentem fel. Mondanom se kell, nagyon nehezemre esett ez a szándékos netnélküliség. Ugyan ismerem a net nélküli életet is (a hálózottság nagymértékű elterjedése előtt születtem, mondhatnám úgy is a gyakorta használt fogalommal: nem vagyok digitális bennszülött), ám mindennapjaim elengedhetetlen elemévé vált a hálózat: így intézem a hivatalos ügyeimet, a magánkommunikációm egy részét, innen is tájékozódom a szakmai és közéleti hírekről – és a kutatási témáim többsége is a digitális kommunikációhoz kapcsolódik. Mindezek mellett tudatosan törekszem az offline, valós pillanatok megélésére.
 
A könyvben több halasi szerző is szerepel. Ők is elmondják véleményüket, tapasztalataikat az internet és a gondolkodás kapcsolatáról.
 
- A kötet 78 szerzője közül öten kötődnek Halashoz, főképpen a Bibó István Gimnáziumhoz. Tallér Edina író egy olyan idézettel kezdte a szövegét, amely egy angliai kocsmában olvasható, egyébként pedig lefotózva az interneten terjed: „No, we don’t have wifi. Talk to each other!”, vagyis: Nincs vezeték nélküli internetünk, beszélgessetek egymással! Az egyik kedvenc bekezdésem a szövegből: „Ha túl sokat dolgozom, behunyom a szemem. Ilyenkor előfordul, hogy a Mozilla, a Gmail, a Google, az Útvonalterv, a Youtube, a Facebook kezdőoldalát látom, vagy azt a kisablakot, amiben ott a barátom miniatűr képe és a felirat mellette, hogy Marcsi is typing”.
 
Jaksa (Meskó) Tímea fotográfus is Halason érettségizett. A kötet záró esszéje, A végtelenből hulló történetek (amelybenNET esszekotet borito elsődlegesen a fotográfus hivatásról és az erről szóló blogjának működéséről ír), illetve a könyv borítójának képe és az összes fotóillusztráció az ő munkája.
 
Gombos Zsolt, az Online Marketing Akadémia (OMA) alapító vezetője, sorra szedi, hogy milyen (kedvező vagy negatív) változásokat hozott számára az internet. Többek között a szakterülete, az online marketing sem létezne, ha nincs a világháló.
 
A szintén volt bibós, jelenleg Halason az egyik bankfiók vezetője, Kiss Renáta az internetes kommunikációban átadható érzelmekről (és az ezeket helyettesítő képjelekről, az emotikonokról), az okostelefonok nyomkodásában megnyilvánuló, a dohányosok függőségéhez hasonlítható pótcselekvésről, valamint a netről mint szinte végtelen információhordozó lexikonról írt.
 
Belányi József reklámszövegíró, költő és slammer is a Bibóban végzett. A keresés nem hozott eredményt címmel nyilatkozott az internethez fűződő viszonyáról, és az Én még című, 2013-as versét is felajánlotta a kötetünk számára. Ennek utolsó néhány sora így szól: „az én életem is csak egy nyílt forráskódú, online tárhely, / amibe bárki kedvére beleírhat, / amit bármikor, bárki telesírhat”.
 
Szöveg: Pál László
Fotó: Kiss Renáta