Kövekkel emlékeztek
Kultúra

Kövekkel emlékeztek

Minden diák vitt magával egy-egy követ. Így tisztelegtek az áldozatok előtt. A mártírokra és az elhurcoltakra emlékeztet a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

 
Az Országgyűlés 2000-ben határozott arról, hogy április 16-át emléknappá nyilvánítja. 1944-ben ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

Az emléknap kapcsán a Felsővárosi iskola diákjai felkeresték a halasi zsinagógát. A mártírok falánál, - mely hosszasan sorolja az áldozatok neveit- a holokauszt szörnyűségeiről esett szó. Arról, hogy a gyerekeknek és az időseknek sem volt kegyelem, hogy családokat szakítottak szét, hogy még a túlélők is áldozatok voltak és a mai napig nem heverték ki a családok szeretteik elvesztését. A diákoknak Ritter Nándorné vallástanár tartott előadást. Azt mondja nehéz ez a nap, de fontos, hogy a fiatalok is tisztában legyenek a történtekkel.

A diákok zsidó szokás szerint emlékeztek az áldozatokra, virág helyett köveket hoztak és ezeket helyezték el a Mártírok falánál.

Szöveg-fotó: Fehér Erika

zsid1