Kölcseyre emlékezett az irodalmi kör
Kultúra

Kölcseyre emlékezett az irodalmi kör

Január 21-én, a Vasutas Művelődési Ház tükrös termében gyűltek helyi irodalomszeretők. A Gózon István Irodalmi Kör év eleji rendezvénye keretében Kölcsey Ferencre emlékezett a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az egyesület felidézte Gyenizse Antal, kiskunhalasi gazdálkodó és parasztköltő életét és munkásságát is a rendezvényen.

Gyenizse Antal (1825-1900) tevékenységének felkutatását és ismertetését Monda Margit és Végső István végezték. Utóbbi szerint talán, az egyik legjobb halasi parasztvers az 1865-ös írása, a Halas város határának mikénti elpusztulásának gyászos vázlata című költemény. 

A Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából Monda Margit Kölcsey Ferenc életrajzát röviden ismertette, majd elhangzott a költő idén 200 éves verse, nemzeti imádságunk, a „Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból”. A költemény irodalmi, történelmi hátteréről Végső István helytörténész, a Pásztortűz Egyesület elnöke beszélt. Az esemény  végén az irodalmi kör tagsága mondta el, olvasta fel, osztotta meg költeményeit, gondolatait.

Fotók: Pásztor Gergely