Komolyzene egy könnyed nyárestén (galéria)
Kultúra

Komolyzene egy könnyed nyárestén (galéria)

Folytatódott a Kaszinóudvari esték sorozata. A június 30-i előadáson a kiskunhalasi kötődésű Zádory Édua Amarilla hegedűvirtuóz zenélt együtt Anastasia Dombrovska zongoraművésszel. Mindketten bejárták már a világot, nemzetközileg ismert és elismert muzsikusok. A magyar és argentin lélek című hangversenyt a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezte.

Édua külföldön él, évek óta nem játszott az itthoniaknak. Szeretettel köszöntötte a közönséget, barátait, ismerőseit. A helynek és az évszaknak megfelelően a fülnek nagyon kellemes hangzású zenedarabok szerepeltek a koncertprogramban. A bécsies hangulatú bevezetőt argentin darab, majd Magyar tánc követte. A zenés utazás nemzetközi irányt vett a folytatásban. A művek intonációja bravúros zenei érzékenységről és művészi játékról, tudásról tanúskodott. Édua és Anastasia hangos ováció kísérte sikert aratott.

Zádory Édua Amarilla: - Jó a hangulat, nyár van, közel 40 Celsius fok. A vonatút miatt stresszesek voltunk, de az itthoni publikumnak játszani megnyugtató és örömteli. Mostanában már kevésbé izgulok. Két napja, a várnai fesztiválon az adottságok miatt – beugrás miatt – tartottam egy kicsit a fellépéstől, mert először kellett interpretálnom művet. A Halason műsorra tűzött szerzemények a repertoárunkon vannak, közülük többet játszottam már Anastasiával. Mikor megtudtam, hogy pianínó is lesz, karakterben is nyári estés koncertre készültünk, a komolyzenén belül a könnyebb műfajt igyekeztünk képviselni. Itt akár egy pohár borral a kézben is lehetett élvezni a koncertet.

Anastasia Dombrovska: - A nagymamám magyar származású, természetesen nem először vagyok az országban. Gyerekként Nyíregyházán töltöttem több időt. Itt, Kiskunhalason már másodszor járok. Játszottunk a városban Éduával, de az egykori Úri Casino udvarán először zenéltünk együtt. Éduával 15 éve ismerjük egymást, jó vele muzsikálni. Jó zenésznek és jó embernek tartom.

További részletek júliusban a Halas TV Kultúrkép című műsorában és a Halasi Tükör hetilapban.

Pál László
Fotók: Anda Péter