Korda Imrére, a Halasi Újság alapítójára emlékeztek
Kultúra

Korda Imrére, a Halasi Újság alapítójára emlékeztek

Száztíz éve hunyt el a Halasi Újság alapítója. A napokban emlékeztek meg Korda Imre (1853-1914) kiskunhalasi íróra, gimnáziumi tanárra a Pásztortűz Egyesület ésa Gózon István Irodalmi Kör közös szervezésében a Martonosi Pál Városi Könyvtárban- tájékoztatta szerkesztőségünket Végső István történész.

Az irodalmi kör ülésén Monda Margit beszélt Korda Imre tanár, író, szerkesztő életéről.  Korda1853. október 30-án született Halason, református családba. Apja, Korda Imre csizmadia volt, míg édesanyja Kardos Julianna.  A halasi gimnázium elvégzése után 1872-ben műegyetemi hallgató lett, de anyagi okokból abbahagyta tanulmányait és pedagógus pályára lépett, majd Jókai Mór lapjainak, előbb az Üstökös, később a_ Hon folyóiratnak lett a munkatársa. Munka mellett tanári oklevelet szerzett. 1878-tól az Egyetértés című napilap szerkesztőségi tagja, majd főmunkatársa lett. Felesége Joó Szabina volt.

1881-től a halasi gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára lett.1882-től 1884-ig működtedtette a Halasi Újság című első helyi lapot. Olyan minőségi újságírás volt erre a lapra jellemző, hogy a vidék egyik legjobbja lett. Végső István történész kiemelte, hogy Korda 1886-ban a Kiskunhalasi nyelvjárás című munkáját a Magyar Nyelvőr jelentette meg. A Magyar Tudományos Akadémia dicsérettel jutalmazta a szöveget. Ugyanitt 1887-ben fontos értekezést írt a Halotti Beszéd „уsa” szaváról, ami szerinte az jelenti, hogy: „íme". Az ő okfejtésének köszönhető, hogy azóta a mai napig értelmezik ezt a középkori szöveget, szót. Szélcsendben című tárcájával első díjat nyert 1911-ben, a Pesti Hírlap pályázatán. Végső István fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Korda egyes életrajzi adatai is el vannak írva a helytörténeti szakirodalomban.

Száztíz éve hunyt el Korda, akiről az akkori helyi lap, a Kiskunhalas Helyi Értesítője többek között ezt írta: „A fájdalom szorítja össze szívünket, amidőn e sorokat papírra vetjük. Búcsúznunk kell egyik munkatársunktól; búcsúznunk kell örökre, mert lekaszálta a kegyetlen, kíméletet nem ismerő Kaszás. Korda Imre meghalt!" (1914. január 7.) Az emlékezés végeztével a tagság felolvasta elkészült verseiket. Az egyesület az esemény végén a régi református temetőben fejet hajtott és elhelyezte az emlékezés virágait Korda sírjánál.

Fotó: Pásztor Gergely, Végső István