(►) Különös azonosulások
Kultúra

(►) Különös azonosulások

Régi vágyát váltotta valóra idén. Megjelent első verseskötete Különös azonosulások címmel. Ez önmagának is egy ajándék a közelgő születésnapjára, mert április 9-én lesz 40 éves. Az írás magányos műfaj, a költeményekkel való megismerkedés azonban közösségi élmény lehet könyvbemutató formájában. Most erre készül a kiskunhalasi városi könyvtárral egyeztetve. Szűcs Bertalannal beszélgettünk.

- Mióta része az életednek az irodalom alkotóként?

- Ez 2021 márciusához köthető, amikor a Spanyolnátha folyóiratban megjelent a Könnyen elvihet olyan irányba című, 2020 őszén írt versem. Úgy érzem, az a megérkezés pillanata volt. Önbecsülést, magabiztosságot adott, és onnantól kezdve már kötetben is erősen gondolkodhattam. Nem görcsöltem rá, előtte már le is mondtam arról, hogy ez valaha összejöhet. Tavaly decemberben bevillant, hogy talán van már egy kötetnyi értékes versem.

- A könyv azóta megjelent Különös azonosulások címmel.

- Ez egy összefoglaló cím. Halmosi Sándorral, az AB Art Kiadó alapítójával véleményeztettem a kötet anyagát előzetesen. Pozitív visszajelzést kaptam tőle. Továbbította a verseket Balázs F. Attila szerkesztőnek azzal a kéréssel, hogy ajánljon a Kortárs Költők sorozatba.

- Általában rövid verseket írsz. Miért?

- Ez nem választás kérdése. Így jön. Versfolyamszerűek, ezért sincs mindegyiknek címe, de önállók, persze egymást erősítve.

- Hogyan viszonyulsz a címadásokhoz?

- Címadásban nem vagyok jó szerintem. Olykor túltolom a szójátékokat. Nem akarom, hogy rátelepedjenek a versre, és eltereljék az olvasó figyelmét. A szerkesztőmmel ezért döntöttünk úgy, hogy néhánynak adok címet, néhánynak nem.


- Milyen közeget képzelsz el a könyvbemutatónak? Tervezed?

- A könyv életciklusainak egyik állomása lenne egy bemutató, aminek teret kell engednem. Nem akarok elhajolni a lehetőség elől. Botorság lenne, ha nem használnám ki. Követem a pályatársaim számára is bevált gyakorlatot. A városi könyvtárral már elkezdtük az időpont egyeztetését a költészet napja alkalmából. Bízom abban, hogy sokan csatlakoznak az esthez.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap március 29-i számában olvashatják.