Kuriózum találkozó
Kultúra

Kuriózum találkozó

A Thorma János Múzeum kuriózumnak számító író-olvasó találkozóval várta a közönséget pénteken délután. Az intézmény és a Magyar-Koreai Társaság különleges irodalmi rendezvényén a világhírű Yi Mun-yolt üdvözölték.

Yi Mun-yol író a Magyar Koreai Társaság meghívására érkezett hazánkba a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 25. évfordulója alkalmából. A világhírű vendéget Szakál Aurél múzeumigazgató köszöntötte, majd dr. Szegő Andrea, a Magyar-Koreai Társaság elnöke mutatta be a közönségnek.

- Yi Mun-yol a legnépszerűbb író Koreában. Eddig 70 művét fordították le 17 nyelvre. Szeretnénk, ha az írót megismernék Magyarországon, és hazánkban is elérhetőek lennének művei. Egyesek a konzervatív felfogású írók közé sorolják, mások a progresszívek közé, aki az ember leglényegibb vonatkozásait dolgozza fel – fogalmazott. – Az író alkotásai arról szólnak, hogy művészet csak egy van. A művészet lényege közel áll a természethez, ez fantasztikus szép gondolata – mutatott rá.

Az elnök asszony Koreában ismerkedett meg Yi Mun-yol írásaival, és mint mondta, olyan hatást gyakoroltak rá, hogy könyveit éjszakákon át olvasta. Ha sikerül magyar kiadóval is megállapodni a szerzői jogokról, mind többen lehetnek majd ezen a véleményen.

Kép-szöveg: Pál László