Lakodalmas, mulatós
Kultúra

Lakodalmas, mulatós

Ahogy megyénkben, Halason is van múltja a lakodalmas- mulatós esteknek. Nemcsak kis falvakban elevenednek fel ezek a hagyományok minden évben szervezetten, hanem a városokban is népszerűek. A tavalyi, majd az idei februári Lakodalmas Zenekarok és vőfélyek találkozójának sikerét látva, ismét vigasságot szervez a Halasi Média és Kultúra Kft. a Sóstó Csárda, lakodalmas házában. Halla Zoltán, az esemény főszervezőjeként több éve vesz részt az előkészítő munkálatokban és a lebonyolításban is.

 
- Megyei és országos szinten is van a kereslet a műfajra, hisz az elmúlt években csökkent a házasságkötések száma, ezzel együtt kevesebb a lakodalom is, az emberek, pedig szeretnek mulatni, önfeledten kikapcsolódni a rohanó mindennapokból. Erre ez az este kiválóan megfelel. A töredékébe kerül, mintha egy lakodalomba menne el az ember, ugyanakkor azokat a szokásokat, muzsikákat, menüsort kapja, mintha igazi lakodalomban lenne vendég.

- Hogyan merült fel az ötlet, hogy szükség van Halason egy ilyen stílusú rendezvényre?
- Korábbi években is volt már próbálkozás ez irányban, majd a szervezés szálai összefonódtak a mi Esküvő Kiállításunkkal, immár második éve. A tavalyi és a most februári is nagyon jól sikerült. A teltházas esten a vendégek számos helyi, és környékbeli népszokással is megismerkedhettek, több zenekar húzta a talpalávalót, vőfélyek mondták a rigmusokat, a dekoráció és a feltálalt ételsor is teljesen azonos volt, egy alföldi lakodalomban megszokottal.

- Az április 26-i mulatós est eltér ettől a hagyománytól, vagy követi azt?
- Lakodalmas estet minden évben csak egyszer rendeznek egy településen, ez már hagyomány. De a februári mulatozásról sokan lemaradtak, mert korlátozott létszámban tudtuk csak a vendégeket fogadni. A műfaj azonos lesz a februárival, de mégis eltér több mozzanatban is. A Sóstó Csárda lakodalmas háza ugyanolyan díszítést kap, mintha lakodalmat rendeznének, a vendégek fogadása, üdvözlése is azonosan történik, mint ha lagziba érkeznének a meghívottak, finom pálinkával és ízletes kaláccsal. A jó hangulatról Virág Norbi zenész és a szanki vőfély, Szigeti- Papp Béla gondoskodik. Vacsorára ízletes cigánypecsenyét szolgálnak fel a pincérek, majd ezután kezdődhet a mulatozás. Virág Norbit sokan és jól ismerik városunkban, és a környező településeken is. Az ő zenéjére rophatják majd a vendégek, a Sógorok Együttes érkezéséig. A népszerű duó 2004 őszén alakult egy hosszúra nyúlt lakodalom után. Citrom és Tamás akkor már 4 éve ténylegesen sógorok voltak. Innen hát a nevük eredete is. Közel egy órás repertoárjukban a jól ismert és kedvelt nóták, slágerek mellett saját szerzemények is felcsendülnek. Az „Induljon a nászmenet”, a „Hegyen- völgyön lakodalom” és a „Nősülni akarok” című albumokról is játszanak a fiúk.

- Mit kell még tudniuk azoknak, akiknek felkeltette ez érdeklődését a Lakodalmas est?
- Ha nem szeretnének lemaradni erről a jó hangulatú mulatságról, akkor jegyeiket még a héten péntekig olcsóbban, 3300 Ft-ért megvásárolhatják a Közösségek Házában, az esemény napján és a helyszínen 3800 Ft-ba kerül majd a részvétel. A lakodalmas est április 26-án szombaton, este 7 órakor kezdődik majd a Sóstó Csárda lakodalmas házába. Ide várjuk a vendégeket sok szeretettel, lakodalmas hangulattal, jó zenékkel és finom falatokkal.
Vadkerti Mónika