Megismételhetetlen pillanatok Anda Péter fotóin
Kultúra

Megismételhetetlen pillanatok Anda Péter fotóin

Fotók a 21. századi Halasról – ezzel a címmel nyílt meg a Boróka házban Anda Péter tárlata. A nagy hőség ellenére is szép számú érdeklődő vett részt a kerti partival egybekötött kiállításmegnyitón. A tárlatra kiválogatott 80 fénykép a 2000-es évtől mutatja be a halasi vonatkozású eseményeket. A kiállítás dokumentarista jellegű, de közben középpontba állítja az embert és az események kiváltotta érzelmeket.

A vendégeket Szakál Aurél a Thorma János Múzeum igazgatója köszöntötte, majd a 5 Non Bonds együttes alapozta meg a kellemes hangulatot. A tárlatot Szabó Edina nyitotta meg, aki maga is kedveli és gyakorolja a fotózást.

- Most Péter szemein át láthatjuk az eltelt évtizedek pillanatait.  Sokuknak akár részesei is lehettünk, de most lehetőségünk nyílik arra,  hogy új szemszögből, máshogy nézhessünk rájuk. Sokra lehet, hogy  már nem is emlékszünk és biztosan van olyan is, amely mellett  elmentünk. A több hónapos bezártság, bizonytalanság után felüdülés a szép, a  méltó, az emlékezetes pillanatok újbóli felidézése. A gondosan és nagy  szeretettel összeállított képek által újbóli lehetőségünk nyílik az  emlékek felidézésére, a részletekben való elmélyülésre, az emberi  értékek, érzelmek, pillanatok észrevételére - hangsúlyozta Szabó Edina.

Mint elhangzott Anda Péter már ifjúkora óta elköteleződött a fotózás iránt és munkahelyén a Halasi Média és Kultúra Kft.nél is az események, programok megörökítése az egyik fő feladata.

- Már a középiskolában megkereste a lehetőségét annak, hogy  kialakíthassa az első stúdióját. Megállapodott az igazgatónővel és ő lett  az iskolai események megörökítője, a fotós. Talán senki sem  csodálkozik azon, hogy ballagásakor ezt a stafétát öccse vette át. Az egyetemi évek, majd a tanári munka mellett is aktív fotós maradt.  Az iskolai események megörökítésénél csak a titulus változott diákról  tanárra - a lelkesedés és a szenvedély szemernyit sem. Folyamatosan  képezte magát, bele kóstolt a videózás világába is. A hobbyból hivatás lett. Olyan hivatás, melyet a mai napig ugyanazzal  a lelkesedéssel végez. Olyan, amelyért technikai és szakmai tudását  folyamatos, jelenleg is folyó képzésekkel és rengeteg gyakorlással  tökéletesíti folyamatosan – sorolta beszédében Szabó Edina.

Még több cikk

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig