Minősített kórusok a régióban
Kultúra

Minősített kórusok a régióban

Kórustalálkozónak adott otthont a napokban a Közösségek Háza a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus szervezésében. A rendezvényen szakmai zsűri minősítette az énekkarok erre az alkalomra összeállított műsorát.

 
A Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pedagógus Énekkara 2008 novemberében szerveződött az együtt éneklés örömére. Azután ez hivatássá vált, a 15 fős kórust Kovács Mihály vezeti. Repertoárjukon egyházi, világi és könnyűzenei művek szerepelnek. Rendszeresen fellépnek városi rendezvényeken, kórustalálkozókon az ország különböző pontjain.

A Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus több évtizede alakult, karnagya: Andáné Vastag Andrea. Az énekkar tagjait a zene szeretete hozta össze. Saját programjaik megvalósítása mellett kapcsolatot tartanak a halasi zenei együttesekkel. Hollandiai, németországi, szerbiai utazásaik alkalmával a kultúra nagykövetei voltak. Egyházi és világi dalok szerepelnek műsorukon.

A Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar két évtizedes múlt. A kórust kollégákból, volt tanítványokból, zeneszeretőkből szervezte Faddi Istvánné. Fellépnek határon innen és túl városi rendezvényeken. Több mint 10 éve tartanak fent kapcsolatot testvérvárosi kórusokkal. Közhasznú egyesületben civil szervezetként működnek. Egyházi és világi műveket adnak elő. Önálló hangversenyeiket főbb ünnepekhez kapcsolódóan tartják.

A jánoshalmi Mithras kórus 2011-ben alakult tanárokból, diákokból Karsai Péter vezetésével. Főként magyar zeneszerzők műveit tűzik műsorra, valamint madrigálokat énekelnek. Évi rendszerességgel önálló hangversenyt adnak, városi rendezvényeken lépnek fel. Énekeltek már a Parlamentben, és határon túli meghívásnak is eleget tettek.

Az énekkarok versenye a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA égisze alatt szerveződött a KÓTA Éneklő Magyarország című országos minősítő koncertjeként.

A rendezvény műsorvezetője, Ábrahám Zsófia köszöntötte az érdeklődőket, majd bemutatta a szakmai zsűrit. Elnöke: dr. Döbrössy János karnagy, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Ének-zene Tanszékének vezetője, főiskolai docens, a KÓTA Ifjúsági Bizottságának tagja. Értékeléskor vele együtt döntött: Vadász Ágnes, Vlassics Gyula-díjas karnagy, a KÓTA főtitkára és Nagy Ernő karnagy, a KÓTA Ifjúsági Bizottságának tagja.

Igényes, változatos, szinte hibátlan produkciókat hallhatott a közönség, amit a zsűri is megerősített. A Lorántffy-kórus műsorában szólistaként fellépett: Hardy-Horváth Mária (szoprán), Hóvári Brigitta (alt), Kádár Szilárd (tenor) és Lovas János (basszus). Az Andáné Vastag Andrea és Kovács Mihály irányította énekkarokat Kuzma Levente orgonaművész kísérte orgonán, zongorán. A Mithrasnál zongorán közreműködött Juhászné Zelei Judit tanárnő.

Dr. Döbrössy János elmondta, nagyra értékelik, hogy egy városban három ilyen színvonalas kórus működik, és a közelben még egy. Üdvözölte, hogy a dalos társak összetartanak, s irigység nélkül örülnek egymás sikerének.

A Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar ezüst, a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pedagógus Énekkara arany minősítést érdemelt. A Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus és a Mithras kórus kapta a legmagasabb fokozatú elismerést: Gála kórusok lettek.

Szöveg: L. Molnár Anna-Pál László
Kép: Pál László

{phocagallery view=category|categoryid=1268|limitstart=0|limitcount=0}