Múzeumi premiervetítés
Kultúra

Múzeumi premiervetítés

Új sorozat indult Halason a Thorma János Múzeum szervezésében. A Berki Galériában pénteken este tartott művészeti esten került sor Bakos László: Arcok, sorsok. Diószegi Balázs festőművész világa (2015) című filmjének bemutatására. A telt házas premiervetítést beszélgetés követte.

Művészeti sorozattal várja az érdeklődőket a Thorma János Múzeum. Rendezvényeikkel is segíteni kívánják a Berki Galéria köztudatba kerülését és ismertté tételét szélesebb körben. A Filmest Diószegi Balázsról című rendezvényen először Szakál Aurél igazgató tartott tárlatvezetést, bemutatva az állandó kiállítást. Ezután három rövidfilmet nézhetett meg a közönség. Műsoron szerepelt: Szenczi Lajos: Diószegi Balázs az utolsó magyar parasztfestő (1987), Király Gábor: Diószegi Balázs (1994), Bakos László: Arcok, sorsok. Diószegi Balázs festőművész világa (2015). A Halas Televízió szerkesztője Lázár Zsolt, Vercz András, Vili Antal operatőrökkel és Lukács Viktor vágóval dolgozott együtt a film elkészítésében.- Az Állomás utcában laktam, a MÁV-székházzal szemben. Gyakran találkoztam Balázs bácsival, aki a sétáló embert jelentette nekem. Rengeteget beszélgettem vele. Előbb az embert szerettem meg, utána a rajzait, festményeit. Miután szinte minden nap találkoztunk, nem volt kérdés, hogy róla készítsem a vizsgafilmemet – mondta Szenczi Lajos, az 1987-es alkotás operatőre.

dioszegi2

- A szervezést jóval korábban elkezdtük, meg kellett győzni Diószegi Balázst a forgatásról. A filmet a 80. születésnapjára készítettük. Jellegzetes alakja volt a városnak, szerettük volna, hogy legyen róla film – osztotta meg a közönséggel gondolatait Király Gábor.
- Nagyon jó két nap volt a forgatás, nagyon jó környezetben. Sok sztorit mondott, olyat is, ami nem került be a filmbe – tudtuk meg Csorvási Zoltántól, aki az 1994-es alkotás operatőre. - Két irányból közelítettük meg Diószegi Balázs művészetét. Egyrészt egyvonalas rajzai felől, másrészt festményei felől, melyeken a régi paraszti világnak állít emléket. Megszólaltattuk pályatársait, tanítványait, akik maguk is festők lettek, illetve művészettörténészek is beszélnek arról, hogy szerintük mit szeretne kifejezni Diószegi Balázs egyedi stílusú képeivel. A bohém művész- és tanárember egyaránt megjelenik filmünkben – tájékoztatott Bakos László szerkesztő.

dioszegi3

- Az elmúlt három évtizedben három Diószegi-film készült, mindegyik helyi kezdeményezésre. Most együtt levetítettük őket. Bakos László alkotásának ez volt a premierje – tájékoztatott Szakál Aurél igazgató.

A vetítés utáni beszélgetést követően a jelenlevők a mesterrel kapcsolatos totót is kitölthettek. A helyes megfejtők között a múzeum gondozásában megjelent könyveket sorsoltak ki.

Mester Sándor a rendezvényen elmondta, Diószegi Balázs a tanára volt, és egy kiállítása után a mester nekiadta a síléceit. Ajándékát a művészeti esten felajánlotta a múzeum számára.

Legközelebb Nagybánya művészetéről lesz szó, május 29-én 17 órakor várják a közönséget.
A filmbemutatón készült további fotóink Facebook oldalunkon tekinthetők meg!

Szöveg: Pál László

Fotók: Pozsgai Ákos
{facebookpopup}

Még több cikk

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral