Metszetek-illusztrációk-álmok
Kultúra

Metszetek-illusztrációk-álmok

A Csipkeház legújabb időszaki tárlata Palásti Erzsébet nevéhez fűződik. A grafikusművész nyerte a Berki Viola Közalapítvány legutóbbi pályázatát. Kiállítását Metszetek-illusztrációk-álmok címmel tekinthetik meg az érdeklődők. A szeptember 11-i megnyitón Fülöp Róbert polgármester és Karsai Zsuzsanna kuratóriumi elnök mondott köszöntőt. A tárlatot Vasné dr. Tóth Kornélia művelődéstörténész nyitotta meg, és ajánlotta a közönség figyelmébe.

Palásti Erzsébet a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola után 1982-ben kitüntetéssel diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol a 3 éves művészképzőt is elvégezte. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Magyar Illusztrátorok Társaságának, a Kézdivásárhelyi Művésztelepnek és a Kisgrafika Baráti Kör Egyesületének.

- Számos egyéni kiállításom közül kiemelném a Pesterzsébeti Múzeumot, az Újpest Galériát, a Székelyföldi Nemzeti Múzeum Kézdivásárhelyi Múzeumát és a Magyarok Világszövetségét. Csoportos kiállításokon is részt vettem. Egy ízben egyedül képviseltem hazámat Svédországban, a Nemzetközi Grafikai Sympoziumon, ahol munkáimat a legmagasabb szinten ismerték el – fogalmazott Palásti Erzsébet.

Eddigi munkáit Kondor Béla-díjjal, Derkovits- és Eötvös-ösztöndíjjal, Nívódíjjal ismerték el, de emellett több alkalommal a Nemzeti Kulturális Alap és szakmai fórumok munkaösztöndíjjal segítették alkotásai létrejöttét. Az elmúlt évben az országos Ady-pályázat I. helyezettje volt. Idén Nemzetközi Elismerő Oklevélben részesült. Kiskunhalason megnyerte a Berki Viola Közalapítvány pályázatát.

- Berki Viola alkotásai aprólékosan, gondosan megfogalmazottak. Úgy éreztem, vannak közös pontok, amelyek felhatalmaznak engem, hogy próbáljam meg, és induljak a pályázaton – tudtuk meg.

Fülöp Róbert polgármester köszöntőjében elmondta, nagyon jó nekünk, kiskunhalasiaknak, hogy évente találkozhatunk olyan művésszel, aki által új gondolatokat ismerhetünk meg.

Karsai Zsuzsannától, a Berki Viola Közalapítvány kuratóriumi elnökétől megtudtuk, hogy tavaly 11 pályamű érkezett a felhívásukra. Időről időre sok értékes alkotás közül kell kiválasztani a legérdemesebbet.

Palásti Erzsébet Csipkeházban rendezett kiállítását Vasné dr. Tóth Kornélia nyitotta meg. Utalt rá, a grafikusművész családi örökségként hozta a művészet szeretetét. Expresszivitás, dinamika, erős színhasználat jellemzi az alkotásait. Elektrografikái a mai kor kihívásainak is megfelelnek. Témavilága változatos. Az élet több mozzanatát mutatja be. A miértekre, a világ kérdéseire keresi a választ.

A rendezvényen közreműködtek a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium diákjai: Gyóni Zsanett – zongora és Nyilas Anna – szavalat.

További részletek a Halasi Tükör hetilap szeptember 23-i számában.