Nyeregbe Halasiak!
Kultúra

Nyeregbe Halasiak!

A Környezetvédelmi Világnap felhívásához kapcsolódott Kiskunhalas is. Nem is akármilyen programmal, ismeretterjesztő kerékpáros barangolással várják az érdeklődőket június 7-én szombaton. Reggel 9-kor a Közösség Háza udvarából indul majd a kerékpáros csapat, hogy új ismereteket szerezve bejárják városunk több pontját.

A túra során a Halas várost egykor nyugatról övező mocsárrendszer területének egy részét járják végig két keréken. Megnézhetik, hogy a XX. század mit hagyott abból az ökoszisztémából, ami évszázadokon keresztül vízzel, hallal, építőanyaggal látta el az itt élőket, támadások idején menedéket nyújtott számukra, melyről egykoron a várost is elnevezték.

Halla Zoltán programszervező avatja be a Halasmédia olvasóit a barangolás részleteibe:”A Művelődési háznál tartott, képekkel illusztrált bevezető után biciklire ülünk, és első megállónk a Bibó István Gimnázium mögött található lapály lesz. Itt a Zöld Híd Egyesület által tervezett „Földvigyázók Kertje” elnevezésű park terveiről fogunk hallani. A terület megszemlélése után az egykori Natkai-szigetet érintve közelítjük meg a Csetényi Aurél által tervezett Csetényi Parkot, ahol többek között a park élővilágáról is megtudhatunk érdekes dolgokat. Harmadik megállónk az egykori Nagy-tó medrében kialakított Jókai-úti hulladéklerakó rekultivációja lesz, ahol önkormányzati részről első kézből kaphatunk információkat a munkálatokról, valamint a tervekről a terület jövőbeni hasznosítását illetően. Végül a régi mocsárvilág egyik utolsó természetes állapotait őrző részén, a Fejeték-mocsár Természetvédelmi Területen teszünk egy sétát, ahol Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület jóvoltából megismerkedünk a terület élővilágával, állapotával.”