Radnóti emlékest
Kultúra

Radnóti emlékest

A vers ünnepe volt csütörtökön este a Kiskunhalasi Művelődési Központban, ahol telt ház előtt mutatták be Béres Márta és Mészáros Gábor irodalmi estjét. A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészei Két karodban című előadásukat Radnóti Miklós szerelmes verseiből állították össze.

 
Másfél éve mutatták be Szabadkán a Radnóti Miklós költészete előtt tisztelgő irodalmi estjüket. A Kosztolányi Dezső Színház előadása most Kiskunhalasra is megérkezett. A színészek megosztották velünk Radnótihoz és verseihez való személyes kötődésüket.

- Próbáltuk a költőt másképp bemutatni, mint az iskolában. Szerelmi téma alapján választottunk 30-40 verset, nem időrendben, de követve Radnóti bizonyos élethelyzeteit, életének fontos állomásait. Az esten csak versek hangzottak el, néhány megzenésített, de az is csak énekhangra „hangszerelve” – mondta Mészáros Gábor.
ketkarbe- Radnóti szerelmes versei nem a szenvedélyes szerelemről, a beteljesületlen vágyakozásról szólnak, hanem egy magasabb fejlettségi fokon levő embernek a társra való vágyakozásáról. Kicsi koromban úgy képzeltem, hogy meg lehet találni a társat, aki nem távoli vágyakozás tárgya, hanem szervesen a mindennapjaim része. Ezt Radnóti költészetében maximálisan megleltem – fogalmazott Béres Márta.

A Közösségek Háza színházterme teljesen megtelt érdeklődőkkel csütörtökön este. Az előadást, a művészeket vastapssal ünnepelte a közönség.
Kép-szöveg: Pál László