Reflektálás a világ dolgaira
Kultúra

Reflektálás a világ dolgaira

Magyar Marimba Metszetek címmel adott hangversenyt Palotás Gábor a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola nagytermében. A szeptember 15-i koncerten kortárs szerzők művei hangzottak el. Az előadást Solti Árpád Koffeinmentes kávéja zárta, nem is akárhogy.

Palotás Gábor tanár és előadóművész jelentős mértékben hozzájárult az ütőhangszeres zene és képzés népszerűvé és keresetté tételéhez Kecskeméten. Csütörtökön este Kiskunhalason lépett közönség elé egy projektkoncerten. Baráth Bálint, Győrffy Gergely, Horváth Balázs, Kovács Levente, Solti Árpád, Virágh András Gábor és saját műve hangzott el.

- Hét magyar zeneszerzőnek a marimbára írt szólódarabjait mutattam be ismeretterjesztő jelleggel. A marimba a xilofon nagyobb hangterjedelemmel rendelkező nagytestvére – mondta. – Célom, hogy a marimbát, mint hangszert és a kortárs műveket népszerűsítsem. Körülbelül egyórás a program. Olyan szerzőktől választottam, akik eléggé eltérnek egymástól. Akinek a darabja elhangzott, köztünk élnek mindannyian. Olyanok is vannak, akik előadók, de zeneszerzéssel is foglalkoznak mellette. Reflektálás ez a világ dolgaira – mutatott rá Palotás Gábor.

A kecskeméti ütőhangszeres művész az Árnyak az erdőben című alkotását a párizsi terrortámadás idején komponálta. Ezt érzékeltette előadásán. Megjelenített továbbá más művek által szerelmi csalódást, túlfűtött érzelmeket, gúnyt. Solti Árpád Koffeinmentes kávé című zenedarabjával zárta a hangversenyt. A munkahelyi kávézáskor szokásos, általában semmitmondó locsogást érzékeltetve segített eljutni A pontból A pontba. A Magyar Marimba Metszetek sorozat kiskunhalasi állomásán is népszerűsítette a marimbára írt muzsikákat.

- Nemrég kezdődött a tanév, az első egy ütőhangszeres koncert volt Palotás Gáborral. Öt éve van ütőhangszeres tanszak iskolánkban, marimbát is lehet választani. A mi gyerekeink is játszhatnak ezen a hangszeren. Reméljük, inspirálni is tudtuk őket, hogy milyen szintre lehet eljutni. Interaktív koncerten vehettünk részt – fogalmazott Juhászné Zelei Judit intézményvezető-helyettes.

Palotás Gábor új szólólemeze megjelenés előtt áll, a Magyar Zeneműkiadó Kft. gondozásában juthat majd el a közönséghez. Ennek a CD-nek az anyagát részben hallhatták a kiskunhalasiak a művészeti iskola nagytermében.

Még több cikk

(►) Én és a virágom

(►) Én és a virágom

Hol van az a nyár (dallista)

Hol van az a nyár (dallista)