Sáfrik malom - múlt és a jelen találkozása
Kultúra

Sáfrik malom - múlt és a jelen találkozása

Elkészült a kiskunhalasi Sáfrik féle szélmalom előtti alkotóház valamint élménypark. A tervezők célja az volt, hogy egy új kulturális színteret hozzanak létre ahol a családok, óvodás és iskolás csoportok és az ide látogató turisták hosszabb időt töltsenek úgy, hogy közben megismerhessék a malom történetét, működését valamint a gabona útját a termőföldtől egészen az asztalig. A kiállítás és a többi élményelem Szabóné Bognár Anikó és Dr. Végh Katalin elképzelései alapján készült.

A kiskunhalasi Sáfrik szélmalom a feljegyzések szerint az 1860-as években épült. 1913 és 1930 között többször átalakították, így lett például felülhajtós. 1945-ig Sáfrik József molnár tulajdonában volt.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően most lehetőség nyílt a malom felújítására. A Sáfrik-féle szélmalom felújítása, kiállító-és alkotóház kialakítása című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program során valósul meg, forrását az Európai Regionális Fejlesztési alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100 százaléka, az összköltség 110.500.000 Ft. volt.

Nagy-Apáti Ivett a Halasi Média és Kultúra Kft. ügyvezetője a befejeződő projekt kapcsán elmondta, hogy a malom fő épületének felújítási kivitelezése ez év áprilisában elkészült, most az alkotóház és a kiállítási anyag átadása is megtörtént. A tervező és kivitelező szakemberek tételesen átadták az élményelemeket és gyakorlati tanácsokat is adtak a működtetést, üzemeltetést illetően.

Dr. Végh Katalin néprajzkutató, muzeológus bízik abban, hogy a látogatók tartalmas órákat töltenek el ezen az új turisztikai színtéren. A Sáfrik malom környezetében a múlt értékeinek bemutatása mellett a fenntarthatóság bemutatására helyezték a hangsúlyt.

A malom Kiskunhalas egyik szimbóluma, a gyönyörű műemléképület mellett most egy interaktív színtér is fogadja majd a látogatókat. Jól látszik a régi és az új ellentéte, a búza útja az őrlésen át egészen az asztalig. A húsz állomáson fejtörők, feladatok várják a látogatókat, játékos formában ismerhetik meg a malommal kapcsolatos információkat. A néprajz, az interaktivitás és a szórakoztatás színterévé válik így a szélmalom és környezete.

A kedvezményezett neve: 

Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft.

A projekt címe:

Sáfrik-féle Szélmalom felújítása, kiállító- és alkotóház kialakítása

A szerződött támogatás összege:

110 000 000 Ft

A támogatás mértéke:

100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma:

2020.04.30.

A projekt azonosító száma:

TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00009

A támogatás vissza nem térítendő.