Sárkányvilág
Kultúra

Sárkányvilág

A mitológia, a mágikus világ mindig is érdekelte Szalai Józsefet. A kiskunhalasi művész-tanár szeret a történelemben kutakodni. Ezúttal a Berki Galária Sárkányok termében sárkányok világába kalauzol.

Miért szeretem a sárkányokat? – ezzel a címmel nyílt tárlat Kiskunhalason, a Berki Galériában. A választ Szalai Józseftől kaptuk meg.

- Az egyik legősibb mitológiai lény a sárkány a maga varázslatos erejével. Az emberi tulajdonságok kristályosodnak ki a motívumban: erő és erőszak, gyengeség és gyengédség – mutatott rá a művész-tanár.

Szalai József alapos kutatómunkát végzett, igényelte is a téma. Grafikái a Miért? című könyvhöz készültek, ebből ad ízelítőt a tárlat.

ibineni

Az alkotások keleti sárkányokat, nyugati repülő sárkányokat, sumér sárkányt, maya tűzokádó sárkányistent, tűz- és vízsárkányt, föld- és levegősárkányt ábrázolnak.

„Tulajdonságaik elkápráztatnak. Erősek, félelmetesek, ősiségükkel nemesek. Amire az emberiség sokáig csak vágyakozott, megáldottak a repülés képességével. Varázslatosak és varázsolnak. Lehetnek jók, de lehetnek rosszak, gonoszak is. Lehetnek bölcsek és okosak, ám akadnak közöttük kijátszhatóak. Vannak közöttük félelmetesek és rettenetesek, de legyőzhetőek.” – fogalmazott Szalai József.

sárkányközönség

A kiállítást Szakál Aurél múzeumigazgató és dr. Komáromi Szilárd középiskolai tanár ajánlotta a közönség figyelmébe. A rendezvényen közreműködött Kádár Szilárd.

A szervezők „tűzokádó” pálinkával és hamuban sült pogácsával várták az érdeklődőket.

A kiállítás június 30-ig látogatható.

Kép-szöveg: Pál László (fotógaléria IDE kattintva)

Még több cikk

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal