(►) „Sokat változtam zenei téren…”
Kultúra

(►) „Sokat változtam zenei téren…”

Krámli Kinga ezer szállal kötődik városunkhoz. A népdalénekes legújabb produkcióját Stenkes Kapitánnyal mutatta be. A dal a halasi Sóstóról szól, így hol máshol is beszélgethettünk volna vele, mint a tó partján.

- Több élve nem beszélgettünk már. Mi történt azóta veled zenei téren?

- Jópár éve voltam utoljára Halason, és most is azt tudom mondani, amit akkor. Zenei téren, már ami a koncertezést illeti, nem vagyok túl aktív, ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne mindennapjaim része a zene. Sokat stúdiózom, e mellett tanítok is, szóval minden az éneklés körül forog továbbra is, csak kevesebb a nyilvános megjelenésem.

- Megmaradt a stílus, amit eddig képviseltél vagy veled együtt az is formálódott az évek során?

- Sokat változtam zenei téren. Bátran mondhatom, hogy mindenevő vagyok, sokkal jobban kinyílt számomra a világ. És itt tényleg szó szerint értem a világot, hiszen nagyon szeretem a keleti kultúrákat, az ottani zenei motívumokat, de tényleg mindenféle újdonságot befogadok bárhonnan.

- Nem véletlenül vagyunk a Sóstó partján. Új dalod erről a helyszínről szól.

- Zenei kincsek után kutakodtam, amikor is meghallottam egy dalt, amit Hatházi József énekelt, 1958-ban. Mindössze egy versszakot adott elő a bácsi, de egyből megfogott a hangja, a nótás dallam és az a játékos kis szöveg, amii ebben a dalban mind benne van. Meghallgattam, nagyon sokat énekeltem, és így jutott a fülébe zenésztársamnak, Stenkes kapitánynak, aki azt mondta, mindenképpen szeretne foglalkozni a dalfeldolgozással.

- Milyen lett szerinted a végeredmény?

- Mivel az alapanyag tényleg eléggé nótás beütésű, féltem tőle, hogy modern hangszereléssel miként állja majd meg a helyét. Azt sem szerettem volna, hogy lakodalmas hangzású legyen a végeredmény. Kihívás volt megalkotni a mi verziónkat, de azt gondolom, slágeres, modern dal született meg végül. Az pedig külön büszkeség, hogy a szülőföldemről származó dal adta az alapját.