Szilády 350: ünnepi rendezvények
Kultúra

Szilády 350: ünnepi rendezvények

Idén ünnepli alapításának 350 évfordulóját a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium. Ebből az alkalomból egész éves rendezvénysorozattal állít méltó emléket az intézmény az alapító elődöknek, az iskola volt tanárainak és diákjainak. A múlt pénteki szalagavató ünnepséggel vetette kezdetét a jubileumi programsorozat.

 
Az első írásos említés az iskoláról a debreceni akadémikusok anyakönyvében található, mely megemlíti, hogy az 1660-ban subscribált Selymeri János Halasra ment rektornak. Az ő neve a halasi számadási könyvben is olvasható 1668-ból. Mivel a rekturára az akadémiai tagozat első négy éve után mentek a teológusok, és a rektori megbízatásban rendszerint két évet töltöttek, hogy az utolsó háromévi, most már külföldi egyetemeken végzendő tanulmányokra elegendő pénzt szerezhessenek, ezért a gimnázium alapítási évének 1664-et tekinti az intézmény.

A leírások szerint az iskola a török kiűzését követő történelmi viharok között is töretlenül fejlődött, az 1772-ből fennmaradt számadatok szerint 4 tanítója és 116 tanulja volt az iskolának Balatonfüredtől Siklóson át Szentesig.

Kauser József tervei alapján Szilády Áron, Péter Dénes és Gyenizse Antal szívós kitartásának köszönhetően 1892 szeptemberében elkészült a halasi főgimnázium neoreneszánsz épülete, amely az építési program alapján többfunkciós intézményként jött létre. Nemcsak az oktatást, a tudós tanárok szakmai munkáját segítő könyvtár, laborok, valamint tornacsarnok, hanem a város lakossága számára is hozzáférhető művelődési lehetőséget is adott. 1948 után a gimnáziumnak a sorsa is az azonnali államosítás lett, azonban 1993 ősze óta – az idén 350 éves iskola – újra a Református Egyház felügyelete alatt működhet, s ismét bekapcsolódhatott az egyházi gimnáziumok közösségébe.

A 350 éves jubileumi év programsorozata a szalagavatóval vette kezdetét. Később Népművészeti KI MIT TUD: népzenei, néptánc, néprajz vetélkedőt, történelmi színdarabok, tudományos előadások, kiállítások, református iskolák közti versenyek, jubileumi kiadványok megjelentetése, kopjafaavatás, hangversenyek, gálaműsor és számos sportesemény színesíti a jubileumi évet.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos