Szőrhímzés és fazekasság
Kultúra

Szőrhímzés és fazekasság

Hódmezővásárhely népművészetét mutatja be a Csipkeházban június közepéig látogatható Szőrhímzés és népi fazekasság című tárlat. Néhány hónapja a halasi csipke vendégeskedett testvérvárosunkban, most pedig tőlük érkeztek értékes kiállítási tárgyak hozzánk.

Hódmezővásárhely népművészetének két kiemelkedő ága a szőrhímzés és a kerámia. Ezek hagyományait napjainkban is őrzik és ápolják a városban. A vásárhelyi hímzés a népi hímzések legrégebbi rétegébe, azon belül is a tiszántúliak csoportjába illeszthető. A szőrhímzések a tornyos nyoszolya díszítésére szolgáló párnavégeken maradtak fent. A népi kerámia tradícióit továbbvivő fazekasok többsége ragaszkodik az eredeti formákhoz, díszítési módokhoz. Vannak azonban olyanok is, akik a kor kihívásaira válaszolva modernizálnak.

A vendégeket Kiliti Zsuzsanna, a Csipkeház igazgatója és Gyovai István köszöntötte az ünnepélyes megnyitón. A polgármester kitért arra, hogy Kiskunhalasnak 1998. óta van testvérvárosi kapcsolata Hódmezővásárhellyel.

- Úgy gondolom, a kiállítás erősíti a települések közötti kapcsolatot. Bízom abban, hogy művészeink a jövőben is bemutatkozhatnak egymás városaiban – fogalmazott.

Cseri Tamás önkormányzati képviselő szintén fontosnak tartja, hogy egymás kultúráját jobban megismerjük. Rámutatott, a hódmezővásárhelyi népművészetben nagyon fontos a fazekasság és a hímzés.

- Négy-öt hónapon belül már a második kiállításon kapcsoljuk össze kultúránkat. Belelátunk egymás múltjába, megcsodálhatjuk egymás kincseit – mondta.

A kiállítást Nagy Vera ajánlotta a közönség figyelmébe. A néprajzkutató-főmuzeológus a szőrhímzés és a kerámiakészítés történetét ismertette egészen napjainkig.

- Ma a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Kft. keretén belül készülnek párnahuzatok, terítők művészeti vezető irányításával. A város kulturális életében bemutatókkal, kiállításokkal vesznek részt. A népi kerámia felújítása kis műhelyekben indult. Jelenleg féltucatnyian őrzik a hagyományokat, illetve kísérleteznek újításokkal – tájékoztatott.

A múlt pénteki megnyitón közreműködött a Kiskunhalasi Népdalkör Egyesület Sózó József vezetésével.

Kép-szöveg: Pál László

{phocagallery view=category|categoryid=1332|limitstart=0|limitcount=0}