Tragikus sorsú halasi asszonyról szólt a könyvbemutató
Kultúra

Tragikus sorsú halasi asszonyról szólt a könyvbemutató

Baján, a városi könyvtárban mutatták be szeptember 15-én, a Genomba zárt örökség című könyvet. Az izgalmas és fordulatokban gazdag regény szoros kiskunhalasi kötődéssel bír, mert egy kiskunhalasi asszony, Bor Terézia tragédiáját idézi fel a felkutatott és archivált levéltári anyagoknak köszönhetően az 1800-as évek végéről. A családregény szakértőjének, a szintén halasi, Végső István történészt kérték fel, aki a csütörtöki eseményen moderálta a könyvbemutatót.

A Bajai Ady Endre Városi Könyvtár igazgatója, Zalavári László nyitotta meg az eseményt. A könyvtár vendégei voltak a mű szerzője, Pálinkás Szilvia, aki üknagyanyja történetét írta meg, és a beszélgetőtárs Végső István történész, a Clio Intézet munkatársa. A könyvet bemutató Végső hangsúlyozta, hogy a regény természetesen jórészt fikció mégis igazi helytörténeti, családtörténeti eseményeken alapul. A javasasszonyként bűnügybe keveredett főhősnő a szerző ükmamája volt. Íme, egy kis ízelítő!

A könyv borítója és rövid tartalma

- A 16 éves Bor Terézia előkelő vidéki családban nevelkedett a birtok egyetlen gyermekként. Szinte a semmiből bukkan fel a szegénysorban élő Musza István, aki különös elhivatottságot érez a lovak iránt. Közös szerelmükkel egy különös és sorsfordító életút veszi kezdetét, mely végtelennek tűnő mélységekbe sodorja a történet szereplőit. István nagyanyjának továbbadott javasasszonyi tudása egy csapásra új értelmet ad a szerelem vállalásával kitagadottá vált Bor Teréziának. Ő lesz Kiskunhalas szegényeinek új reménysége, aki főzeteivel megmenti a hozzá fordulókat a reménytelennek tűnő élethelyzetekből. Egy helybéli jómódú szeretői pár különös viszonya és mesterien kifundált gyilkos terve azonban hirtelen megváltoztatja a javasasszony és családja életét. Vajon megmenekülhet Terézia attól, hogy felhasználják őt gonosz tervük véghezviteléhez?

A színpadon Pálinkás Szilvia szerző és Végső István történész a könyvbemutatón

A családi regény olvasója egy olyan történet részesévé válik, melyet valóságos események formáltak. A felkutatott és archivált levéltári anyagoknak köszönhetően az 1800-as évek végén játszódó történetben találjuk magunkat, ahol a hatalom, a birtoklási vágy mellett a végzetet hozó szerelem valamiféle furcsa összjátékként alakítja a könyvben szereplők sorsát.

Képek: Magdus Kati

Még több cikk

Reflektálás a világ dolgaira

Reflektálás a világ dolgaira

Őszi aprók tánca

Őszi aprók tánca