Trianon-legendák nyomában
Kultúra

Trianon-legendák nyomában

Trianon-legendák címmel tartottak könyvbemutatót a Pásztortűz Egyesület szervezésében, a Martonosi Pál Városi Könyvtárban. Az est vendége Ablonczy Balázs szerző volt, aki az ELTE-BTK oktatója és az MTA „Lendület” Trianon 100 Kutatócsoport vezetője.

Végső István elnök köszöntője után Ablonczy Balázs bemutatta a könyvének legfontosabb fejezeteinek témáit. A Trianon-legendák a magyar sorsfordulók egyik legsúlyosabb traumájára rárakodott tévhitek egyes részeit vizsgálja.

A több mint tízezer példányban eladott kiadvány nem a békeszerződés történetét tárja elénk, hanem a történelmi esemény kapcsán helyenként berögzült „legendák” kialakulását, magyarázatait mutatja be. Ezekre épült Ablonczy könyvbemutatója, ahol a szerző ezeknek a „hiedelmeknek” az eredetét, forrásait, és többször is, a cáfolatát adta elő az érdeklődőknek.

Apponyi Albert gróf szerepét, Georges Clemenceau magyar menyével kapcsolatos hiedelmeket, a hajózható patakok „balladáját” és a szabadkőművesek állítólagos „aknamunkáját” is alaposan kielemezte a történész. A fórumon a nézők által felvetett kérdéseknél nagy hangsúlyt kaptak: a „mi lett volna, ha nem írjuk alá”, „miért írták alá” évszázados, visszatérő értetlenkedések, amelyekre Ablonczy a legújabb kutatások fényében adott válaszokat.