Trianoni lapok
Kultúra

Trianoni lapok

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én nyitották meg a Végh-kúriában a Trianoni képeslapok című kiállítást. A szervező Halasi Média és Kultúra Kft. munkatársai Sebestyén Imre gyűjteményét bemutatva idézik fel a történelem eseményeit.

 
A trianoni békediktátum az első világháborút lezáró szerződések részeként a háborúban vesztes Magyarország és a győztes antant hatalmak között jött létre. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország új határait. Az erről szóló dokumentumot 1920. június 4-én írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon kastélyban. A tragédiára emlékezve ezt a napot az Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.
trianonbe1

A Trianoni képeslapok című tárlat megnyitójának vendégeit Végső István történész köszöntötte, majd felkonferálta az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület irodalmi műsorát. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola diákjai Nyirő József erdélyi magyar írótól olvastak fel.
trianonbe2

A Végh-kúriában dr. Horváth Zoltán mérnök, helytörténész nyitotta meg a Trianoni képeslapok című kiállítást. Beszélt a szerb megszállásról, az országcsonkító Trianonról, a magyar hazáról.
trianonbe3

Dr. Horváth Zoltán kiemelte, a kiállítás honismereti szempontból is igényes, gazdag, a levelezőlapokon szereplő kézírások pedig külön értéket képviselnek. Köszönetet mondott Sebestyén Imrének, hogy gyűjteményével hozzájárult a kiállítás létrejöttéhez.
A kiállítás díjtalanul június 30-ig tekinthető meg a Végh-kúriában (Bajcsy-Zs. u. 5.).
Kép, szöveg: Pál László

Még több cikk

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral