Tűz és víz
Kultúra

Tűz és víz

Új lehetőségeket kapott szakmailag Buenos Airesben a kiskunhalasi kötődésű hegedűművész, Zádory Édua Amarilla. Úgy fogalmazott, mióta kilépett a komfortzónájából, jobban is érzi magát és színesebb az élete.

- Tudom, hogy sokat utazol. Merre vagy most?

- Novemberben tértem vissza Dél-Amerikába. Rióban kezdtem egy kamarazenei fesztiválon, utána pedig egyenesen Buenos Airesbe jöttem. Volt két fontos koncertünk az általam vezetett és még épülőfélben levő kis vonószenekarunkkal. Közben pedig folyamatosan vannak videós projektjeim, amiket argentin, kortárs zeneszerzők egyesületének készítek. Bécsben készült két videó is. Hegedűs, kizárólag argentin zeneszerzőktől. Aztán jött a saját kiállításommal egybekötött „hegedű-klarinét koncert” Markus Adenberggel, amelyet részben a grafikáimhoz komponáltak. Decemberben Mraiano Manzanelli zongoristával készült a harmadik. Ezek a videók megtalálhatók lesznek az Asociacion argentina de compositores YouTube-csatornáján. Most, a 2023-as év kezdetén újabb két videót veszünk fel. Az egyiket vonósnégyessel, a másikat zongorás kvintettel. Ezek a művek mind ősbemutatók lesznek.  A hangfelvételre visszatérve: decemberben felvettünk egy Hernán Quintela kvartett+ének darabot, ami inkább a filmzene, a popzene műfajához hasonlítható. Evvel a programmal szeretnénk egy lemezt is készíteni. Ki tudja, lehet, hogy Kiskunhalason koncert is lehet belőle.

- A zene nagyon fontos az életedben. Télen vagy nyáron vagy aktívabb muzsikus?

- Ez nem évszakhoz kötött, sőt így szabadúszóként még sokszor hétvégén több is a munka, mint hétközben. Nagyon változó Európában. Addig, amíg csak Bécsben éltem, januárban, februárban nem volt olyan sok munkám. Márciustól támadt fel az élet. Azt látom most Buenos Airesben is, hogy sok munka tőlem is függ. Szeretek tanítani. Most május végéig megpróbálok pár koncertet megszervezni, erre készülök különböző repertoárral, különböző zongoristákkal.  Nem hiába, kevesen tartják ezt az iramot, amit én diktálok... Jövőre zongorista nélkül is brillírozhatok, mert Muricio Charbonnier által, nekem dedikált hegedűverseny készül. Előreláthatólag már három dátum van belőle 2023 novemberére, melyet nagy örömmel várok. Úgy gondolom, hogy ez a lehetőség Ausztriában nem adódott volna meg. Most olyan, mintha kétlaki életem lenne, ami igaz is. Mindkét helyen jól érzem magam, de olyan, mintha igaz sem lenne. Tűz és víz a különbség. De ki tudja, amióta kiléptem a komfortzónámból jobban is érzem magam és színesebb az életem. Ja és a spanyol nyelv, főleg a latin-amerikai nagyon magával ragadó.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap január 25-i számában olvashatják.