Vidám télűző a főtéren
Kultúra

Vidám télűző a főtéren

  Vidám, zenés, zajos mulatsággal űzték el a telet Kiskunhalas főterén péntek délelőtt. Farsangi maszkokkal vonultak a város óvodásai a zenepavilonhoz, ahol a Sebesvíz együttessel, felvonulással maskarákba öltözött zenészekkel közösen búcsúztatták a telet.

 
A gyerekek főtérre vonulás közben hangosan zörgették a magukkal hozott eszközeiket és télűző rigmusokat kiabáltak. A boszorkánynak öltöztetett szalmabábhoz vonultak, amelyet neveznek kiszének, kiszőce, kiszevicének is. A babona szerint ez a démoni alak mindig a rosszat, a betegséget jelképezte, ezért a néphit szerint, ha elégetjük, nem csak a telet, de minden betegséget és bajt is elűzünk magunk körül.

A főtéren volt csattogtatós famaszkos kecskés-jelent, moldvai és más népi muzsika, táncolás, éneklés, tréfás játékok, forró tea és lekváros farsangi fánk és fánkevő verseny, amely ennek az időszaknak az elmaradhatatlan édessége. Amikor már delet ütött volna az óra, meggyújtották a kiszebábút. Így hát vége télnek, kezdetét veheti a tavasz, a farsangi mulattságok időszaka.

IDE kattintva elérhetőek a helyszínen készíett fotók!

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos