Világháborús jelvények
Kultúra

Világháborús jelvények

A Thorma János Múzeumban dr. Kis Endre Károly gyűjteményéből tekinthetnek meg első világháborús jelvényeket a látogatók. A kiállítás megnyitóját március 14-én 17 órakor tartják.

 
A Thorma János Múzeum az első világháború 100. évfordulója alkalmából kiállítás-sorozatot indít 2014-től Az első világháború emlékezete 1914-2014. címmel. Az intézmény ezt követően 2018-ig minden évben egy-egy tárlattal emlékezik az első világháború eseményeire, döntően a múzeum gyűjteményeire támaszkodva.
 
A kiállítás-sorozat a március 14-én 17 órakor nyíló Első világháborús jelvények dr. Kis Endre Károly gyűjteményéből című kiállítással kezdődik. Ez a tárlat az Osztrák-Magyar Monarchia 1914-1918 között kiadott alakulatjelvényeit és propagandajelvényeit mutatja be. Ezen kívül néhány kiskunhalasi vonatkozású fénykép segítségével eleleveníti fel az első világháború időszakát.jelveny3
 
A kiállítást maga a gyűjtő mutatja be.  Dr. Kis Endre Károly elmondta, a világháború 100 éves évfordulóján újra az érdeklődés középpontjába került a téma, ahogy a többi katonai relikvia.

- Jártam a fővárosi Ki mit gyűjt? klubba, először mindenféle jelvényt gyűjtöttem. A halasi múzeumi kiállításra 1200 darabot hoztam el. Vannak közöttük úgynevezett sapkajelvények. Ezek különféle alakulatokat, hadszíntereket, frontokat jeleznek. A másik csoportba a propagandajelvények tartoznak: szövetséges címerek, szövetségek zászlók, lelkesítő jelszavak, szövetséges uralkodók. Készült női blúzra bross is propaganda céllal – tudtuk meg dr. Kis Endre Károlytól, aki már szerdán megérkezett Kiskunhalasra, hogy részt vegyen önálló kiállítása rendezési munkáiban.jelveny2

A pénteki megnyitón Torma Bence, a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium diákja olvas fel részleteket Csonka Mihály visszaemlékezéseiből az első világháborúról.
 
A tárlat május 3-ig látogatható.
Szöveg: Pál László
Kép: Thorma János Múzeum; Pál László