Vörös (galériával)
Kultúra

Vörös (galériával)

Október 4-én este volt a Szabadkai Népszínházban a Vörös című darab ősbemutatója. Máté Gábor rendezésében és a budapesti Katona József Színház művészeinek közreműködésével egy ízig-vérig délmagyar darabot láttunk.

A szabadkai Brestyánszki Boros Rozália darabja a Délvidék 1941-44 közti visszafoglalásáról, a civil lakosságot is megosztó megtorlásokról, majd a következő időszak reváns szellemű bosszújáról szól. A délvidéki magyarság, a magyar zsidók, a szerb polgári lakosság, a titóista partizánok és a szovjet hadsereg főszereplésével. Mindenki mindenki ellen, szemben önmagunk meztelen valóságával.

Sajátos délvidéki magyar szemszögből írta meg Brestyánszki B. Rozália ezt a történetet. A darab néhány kiemelkedő színészi teljesítményre is lehetőséget adott. Szirtes Ági, Kalmár Zsuzsa, Csernik Árpád és Pálfi Ervin nagyszerűen éltek a szerep adta lehetőséggel, és igazán emlékezeteset alkottak.

Máté Gábor rendezése szintén nagyszerű, csak úgy, mint a fiatal szabadkai írónő - dramaturg újabb darabja. A két társulat együttműködése gyümölcsöző volt. Erről így ír Máté Gábor: „A Katonásoknak biztos jót tett az együttműködés, mert - bár egész évben kiváló kollégákkal dolgozunk együtt – üdítő mást is látni magunk körül. Eddig nem ismert eszközökkel találkozni.”

A darabot október 8-án és 24-én játsszák legközelebb a szabadkai Jadran színpadán. A pesti Katona József Színház pedig november 8-án fogadja a darabot.

Szűcs Károly

{phocagallery view=category|categoryid=1086|limitstart=0|limitcount=0}