Vonzó a halasi stand
Kultúra

Vonzó a halasi stand

Minden várakozást felülmúl a halasi stand iránti érdeklődés a tegnap nyílt Utazás 2014 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállításon, a Budapest Vásárközpontban. Tegnap a szakma és a sajtó számára, ma viszont már a nagyközönség előtt is megnyílt a kiállítás.

 
Kiskunhalas idén először mutatkozik be önálló standdal, míg a Halasi Csipke már sokadik alkalommal képviselteti magát a rangos eseményen. A február 27. és március 2. között látogatható kiállításnak két díszvendége van: Pécs és Tunézia, kulturális díszvendége, pedig Matyóföld. Az ünnepélyes megnyitón a Magyar Turizmus Zrt. szakmai díjait is átadták.

Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára a rendezvényt megnyitó beszédében kiemelte, hogy tavaly ismét rekordot döntött a vendégforgalom: az előzetes adatok alapján, a kereskedelmi szálláshelyeken 2013-ban 8,8 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött el. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jövedelmezőség javulása mellett fontos tendencia a belföldi turizmus folyamatos erősödése, amely a 2011-ben bevezetett SZÉP-kártya koncepciójának helyességét utólag is igazolja. Ismertetése szerint 2007-2013 között 1132 turisztikai projekt nyert EU-s forrásból támogatást, összesen 290 milliárd forint értékben. Bejelentette, hogy a következő, 2014-2020-as fejlesztési ciklus pénzügyi tervezése már javában zajlik, az elképzelések szerint mintegy 250-300 milliárd forint fejlesztési forrás jut majd a turizmusra.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön látogatta meg a Dél-alföldi régió kiállítóit, köztük a kiskunhalasi standot is. – Már az első napon minden várakozást felülmúló létszámban látogatták meg a Halasi standot. Kiskunhalas nevezetességeit bemutató saját szerkesztésű tájékoztató prospektusokat, szóróanyagokat hoztunk magunkkal, de megtalálhatók a halasi standon a városban működő cégek, vállalkozások szóróanyagai is – mondta el érdeklődésünkre Vadkerti Mónika, a Halasi Média és Kultúra Nonprofit kft. szakmai képviselője. A kiskunhalasi standon található a Halasi csipke is, amely a Magyar Turizmus Zrt. meghívására már évek óta jelen van a rangos hazai eseményen. 2012-ben a halasi csipke volt a kulturális díszvendég. A látogatók közül sokan megnézik és érdeklődnek a halasi csipkekészítés iránt.

utazkapi

Várhatóan sokan keresik föl a vasárnapi zárásig a halasi standot az utazási kiállításon a budapesti vásárvárosban. Nagyon sok más hazai település van jelen a kiállításon, a települések turistákat, üdülni vágyókat, verbuválnak, mint ahogyan az idegenforgalmi szakemberek, közvetítők figyelmét is fel akarják hívni magukra.

A turizmusért felelős szakemberek célul tűzik ki, hogy mintegy ötven százalékkal emelkedjék az idegenforgalomban foglalkoztatottak száma. Ám a több bevételhez növelni kell a versenyképességet, javításra szorul a szolgáltatás minősége és átalakítandó a turisztikai intézményrendszer is – fogalmazódott meg egy szakmai sajtótájékoztatón. Az ágazat mintegy 400 ezer munkavállalójának van még mit tanulnia a külföldtől.

utazmoncsi

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke szerint rengeteg szép tája, és idegenforgalmi látványossága van a megyének is, azonban továbbra sincs megfelelően feltárva a belföldi és a külföldi turisták előtt. A gyógyvízre és nem csak a termálvízre, épülő turisztikára, és az ehhez kapcsolódó egészségügyi plusz szolgáltatásokra lenne szükség. De ennél is fontosabb lenne egy olyan működő turisztikai desztináció menedzsment rendszer, amely szervezi a fejlesztéseket, a beruházásokat, összekapcsolja a különböző települések idegenforgalmi látványosságait, szolgáltatásait és teszi a vonzóvá a turisták számára a régiót – mondta a közgyűlés elnöke.

Az ünnepélyes megnyitón a Magyar Turizmus Zrt. Az év Tourinformátora díját is átadták. Az elismerést minden évben egy szakember, a legeredményesebb munkatárs kapja. A Tourinform irodák munkatársainak, valamint a Tourinform Szövetség elnökségi tagjainak szavazatai alapján a címet 2013-ban Vadkerti-Tóth Rita, a Tourinform Kiskunmajsa iroda vezetője nyerte el. A rangos díjat Komoróczki István, az NGM tervezéskoordinációért felelős államtitkára, Denéné Tóth Marianna, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától és dr. Glózik Klára, a Tourinform Szövetség elnökétől vehette át a kiskunmajsai szakember.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1256|limitstart=0|limitcount=0}