„A konditerem a XXI. század kocsmája”
Sport

„A konditerem a XXI. század kocsmája”

Khalifa Nordint nagyon sokan ismerik, szeretik városunkban. Edzőterem tulajdonosként az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgásra esküszik. Személyi edzőként segít másoknak elérni a kívánt céljaikat, versenyzőként pedig az utóbbi hónapokban több rangos megméretésen is aranyérmet akasztottak a nyakába. Ezekről beszélgettünk vele.

- Mikor ismerkedtél meg a testépítéssel?

- 1990-ben születtem, és akik velem egykorúak, biztosan jól tudják, hogy az akkori akciófilmek sztárjai, Sylvester Stalonne, Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme mind-mind nagyon izmosak voltak. Miattuk kezdett el érdekelni ez az egész. Gyerekként hallottam először a konditerem fogalmat, ahová, mint megtudtam edzeni, erősödni járnak a felnőttek. 14 éves koromig nagyon gyenge testalkatú voltam, ez pedig eléggé bántott, úgyhogy leginkább e miatt kezdtem el a testépítést.

- Mi volt az a pont, amikor elhatároztad, hogy nem másoknál fogsz edzeni, hanem neked lesz saját konditermed?

- Ez akkor volt, mikor életemben először beléptem egy konditerembe, 15 évesen. Láttam, hogy mindenki erőlködik, jól érzik magukat, szólt e zene, úgyhogy arra gondoltam, hogy nekem kell egy ilyen hely. Telt-múlt az idő, elmentem Szegedre, főiskolára, leginkább a tanulmányaimmal foglalkoztam. Aztán adódott egy lehetőség, hiszen eladóvá vált egy konditerem Kiskunhalason. Ez a covid járvány kellős közepén volt. Úgy voltam vele, hogy a kockázat jobb, mint az utólagos megbánás, ezért belevágtam. Az élet pedig beigazolta, hogy jól döntöttem.

- Onnantól csak a konditermednek éltél?

- Akkoriban volt egy főállásom, a vízműnél dolgoztam. Féltem attól, hogy ha nem lenne állandó fizetésem, hogyan tartanám fent a termemet. Ebből aztán az lett, hogy kb. két év alatt öt évet öregedtem, mivel reggel hattól dolgoztam a munkahelyemen, mikor ott végeztem, jöttem át az edzőterembe, ahonnan sokszor éjfélkor értem haza. Másnap minden kezdődött elölről.

- Hány bérletes ember jár hozzád rendszeresen?

- Nagyjából 120 ember nevezhető törzstagnak, mellettük pedig vannak, akik kisebb-nagyobb kihagyásokkal járnak hozzánk. Mindig azt mondom, hogy a konditerem a XXI. század kocsmája. Hiszen régen a férfiak a kocsmákban gyűltek össze, hogy megbeszéljék a napi dolgokat, közben pedig alkoholt fogyasztottak. Fordult a világ, most az edzőtermekben találkoznak a férfiak, ital helyett pedig van a fehérje, meg a zabszelet.

- Te magad is folyamatosan edzel, az utóbbi időben pedig versenyeken is jártál, ahonnan nagyon szép eredményekkel tértél haza.

- A Professzionális Erőemelő Liga szervezte meg a Rizmayer Dávid Emlékversenyt, ahol kategóriámban első helyet értem el. Ezután jött a Kovácsműhely Kupa, szintén 90 kilogramm alatti súlykategóriában indultam, és aranyérmet szereztem. A Nyárindító Kupát is első hellyel zártam, a Ligakupán is a dobogó legfelső fokára állhattam. Innen lehetett kvalifikálni az Európa-bajnokságra, ahol szintén én lettem az első. Októberben jön a világbajnokság, így most arra készülők teljes gőzerővel.

- Van olyan célod, amit még mindenképp el szeretnél érni ebben a sportágban?

- Amerikában rendezik meg az Arnold Schwarzenegger nevét viselő bajnokságot. Meghívás alapján juthatnak oda versenyzők a világ minden tájáról. Nagy álmom, hogy egyszer én is ott lehessek a mezőnyben. Egy dolog nem szimpatikus csak ebben, hogy akik ott vannak, azok nagy része tele van szteroiddal. Én sosem éltem ilyen szerekkel, és egy verseny miatt sem használnék ilyen cuccokat. Van egy reálisabb célom is. Saját súlycsoportomban szeretném bicepsz karhajlításban elérni a 90 kilogrammot. Olyan még sosem sikerült Magyarországon senkinek, hogy a saját testsúlya feletti súlyt húzzon a súlycsoportban. Azt gondolom, ez elérhető, mindent meg fogok tenni érte, de ehhez 5 éven át kell olyan keményen edzenem, mint most, az utóbbi hónapokban.