
Halasi csapatok a keceli Szilva Bringatúrán
Kecelen október 4-én ismét a szilva került a középpontba: a Fresh Fruit TESZ szervezésében megrendezett hagyományos Szilva Bringatúra a „Bringázás, lekvárfőzés, lepénysütés – éljen a SZILVA!” szlogennel várta a sport és a gyümölcsös gasztronómia kedvelőit. A koraőszi napsütés és a nyugatias, közepes erősségű szél ideális hátteret adott a résztvevőknek, köztük két halasi bringás csapattal.
A délelőtt 9 órás keceli rajtnál két kiskunhalasi kerékpáros társaság is megjelent: a Halasi Bringabarátok túrabringásai és a Pedal & Caffé országúti kerékpáros csapata. A mezőny a kora délelőtti csípős, 6-7 fokos hőmérsékletű időszakban vágott neki a kihívásnak. Három különböző táv közül választhattak a megjelentek: 32 km, 62 km és 95 km.
A leghosszabb, 95 kilométeres szakaszt – mások mellett - a Pedal & Caffé vállalta. A Kecel–Kiskőrös–Akasztó–Harta–Dunapataj–Szelidi-tó–Újtelek–Szakmár–Öregcsertő–Kecel útvonalon haladva főként az országutakat rótták, helyenként azonban a rossz állapotú kerékpárutakon is végigtekertek.
A sík bácskai táj gyors tempót engedett: a halasi csapat váltott vezetéssel, 30–40 km/órás sebességgel haladt, ahogy a szélviszonyok engedték. A bringások nagyjából féltávnál, Dunapatajon álltak meg egy rövid pihenőre – itt teljesült a túra „kávés” része. Rövid frissítés után új erőre kapva folytatták az utat, és alig több mint egy óra alatt teljesítették a hátralévő távot. A nyeregben összesen bő két és háromnegyed órát töltöttek a kerekezők.
A célba érkezőket bőséges jutalom várta: szilvalekvár-befőtt, forró szilvás lepény, valamint korlátlan szilvakóstoló. A teljesítményt a szervezők emléklappal is elismerték. A Pedal & Caffé csapata Albert Zoltán, Babud László, Bene László, Fekete Gábor, Tóth Tamás és Kovács Iván összeállításban tekerte végig a kört, hozzájuk Rideg Gábor (Kalocsai Tekergők) Akasztónál csatlakozott. A célban jóleső fáradtsággal, kézfogással és sok mosollyal zárták a napot a bringások.
A Szilva Bringatúra már nem először bizonyította, hogy a sport, a közösség és a gasztronómia tökéletesen összekapcsolható – főszerepben természetesen a szilvával.
Kép-szöveg-videó: Kovács Iván