Lehőcz Nikolett Magyarország Jó tanulója, jó sportolója
Sport

Lehőcz Nikolett Magyarország Jó tanulója, jó sportolója

Néhány héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Fazekas Mihály Általános Iskola diákja, ifjabb Tóth Péter megkapta a Magyarország Jó tanulója, jó sportolója kitüntető címet. Azóta kiderült, nem Petya volt az egyetlen. Lehőcz Nikolett, a Központi Református Általános Iskola végzős tanulójának édesapja hívta fel szerkesztőségünk figyelmét, hogy lánya is ugyanebben az elismerésben részesült. Niki kiváló íjász és a kézilabda sem idegen számára, nem mellesleg ballagása alkalmából átvehette iskolájától az év sportolójának járó oklevelet is. 

- Mióta sportolsz? Úgy tudom íjászat mellett kézilabdázol is...
- 2013-ban kezdtem el tanulmányaimat, a Központi Általános Iskolában, ahol megismerkedtem a kézilabdával. Azóta folyamatosan járunk meccsekre. Városi rendezvények alkalmával, gyermeknapokon elsőnek az íjászatot próbáltam ki mindig. 2018 óta kezdtem el foglalkozni az íjászattal komolyabban. A Halasi Napsólyom Íjász Egyesület megismertetett az alapokkal és sok gyakorlás után jutottunk el különböző versenyekre.
- Melyek voltak a legjobb eredményeid az íjászatban?
- 2019-ben az első Dél-Alföldi Történelmi Versenysorozat után ami még nem hozott eredményt, következett a 2020-as Történelmi Terem Országos Bajnokság. Kategóriámban sikerült megszereznem egy 3. helyezést és egy harmad osztályú minősítést. Ezt követően a covid helyzet miatt a versenyek és edzések hiányában több eredményre nem volt lehetőségem. Idén korosztály váltás miatt új távokkal kell dolgoznom, felnőtt távról lövök. Az idei Történelmi Versenysorozat ismét 6 állomásos, ahol eddig van kettő első helyezésem, és egy második helyem. A 6 versenyből egyébként a 4 legjobbat értékelik, ez alapján dől el ki lesz a bajnok.
- Mennyi időt fordítasz naponta a tanulásra?
-  Iskolában töltött órák után, itthon a házi feladat és a másnapra való felkészülés,1,5 illetve 2 órát vesz igénybe. Az online tanítás alkalmával pedig, a reggeli iskolakezdésnél bejelentkezve vártam a tananyagot. Feladataimmal mindig naprakész voltam.
- Mit szóltál a jó tanuló jó sportoló elismeréshez?
- Apa egy közösségi oldalon talált rá a pályázati felhívásra, és egy rövid megbeszélés után esélyesnek tűnt az elnyerése. Ezek után már csak az igazolások begyűjtése volt a feladat. Minden hivatalos igazolás birtokában apa elküldte a minisztériumba a pályázatot. Az elismerés postán érkezett. Nagy örömmel töltött el, hogy ilyen módon értékelik a munkámat.
- Hol tanulsz tovább?
- Nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni, és a sport miatt mozgékony is vagyok. Ezért döntöttem úgy, hogy tanulmányaimat  a Dékáni Technikumban folytatom, honvédelmi ágon, kadét szakon. Volt szerencsém egy alkalommal betekintést nyerni és információt szerezni erről az ágazatról. Így már nem volt nehéz eldöntenem, ez áll hozzám legközelebb.