Önbizalomtréningek Lizával
A hét arca

Önbizalomtréningek Lizával

Nagyon korán kezdődött a kapcsolata a sminkeléssel, de majd’ két évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez legyen a hivatása. Ahogy ő fogalmazott, önbizalomtréningeket tart nőknek, akikből kihozza a dögös énjüket. Lefényképezi a végeredményt, merthogy a közgazdász diploma és a sminkes képzettség mellé fotósiskolát is végzett. Legutóbb a szépséges halasi származású Tápai Szabinával több újság címlapjára került. Puha Liza azt is elárulta nekünk, hogy miért randizik hetente egy alkalommal a férjével.

 
 
- Hány éves voltál, amikor először sminkeltél?

- Én nagyon korán kezdtem. Talán 10 éves lehettem- mondja gondolkodva. -  Egyik rokonunknak több drogériája is van Németországban. Amikor ellátogatott hozzánk, csodaszép színes szemfesték palettákat hozott anyukámnak ajándékba. Én azokkal bezárkóztam a fürdőszobába és festegettem magamat. Később az unokahúgomon gyakoroltam, majd a gimis években a barátnőkön buliba indulás előtt. Mondták is később, hogy nem lepődtek meg a pályaválasztásomon.

- Az édesanyád segített vagy a nővéred?

- Anyukám sosem sminkelte magát és a nővérem se nagyon. Inkább én sminkeltem őket.  Valamikor 20 éves korom körül szerettem volna egy sminkes tanfolyamot elvégezni, de amikor megtudtam mennyibe kerül egy ilyen iskola, elvetettem az ötletet.

- Mikor dőlt el, hogy a szépítő szakmát fogod hivatásszerűen csinálni?

- 2006 augusztusában férjhez mentem és Dunaharasztira költöztünk. 2007-ben megszületett Gabó, majd 2010-ben Benedek. A babázós évek alatt elvégeztem a főiskolát, közgazdász diplomát szereztem.

- Hoppá, de nem lettél közgazdász…

- Újból feléledt bennem a vágy, hogy szeretném a sminkelést profi szinten megtanulni. Szerencsére a férjem támogatott mindenben. Olyan szerencsés vagyok, hogy a legjobbaktól tanulhattam.: Lukéj Gabi, Gáspár Viki és Sipos Zita voltak az oktatóim.

- Miként szerez klienseket egy sminkes: te kerested őket, vagy szépen lassan jöttek sorban?

- Az első két év nagyon nehezen indult, mert nem sok mindenkit ismertem Dunaharasztin. A vendégeim nagy részét egy helyi butiknak és a facebooknak köszönhetem.

- Mindenkinek bebizonyítottad, hogy bennük is van szépség. Jól látom?

- Igen, nekem ez a „küldetésem – mondja mosolyogva. Rengeteg önbizalom hiányos nővel találkoztam, ami szerintem köszönhető egyrészt a körülöttük élő férfiaknak, akiktől nem kapnak elég pozitív visszajelzést, másrészt a médiában megjelenő „tökéletes” celeb lányok dömpingjének.

- Vannak trükkjeid?

- A hozzám ellátogató hölgyeknek igyekszem bebizonyítani, hogy egy csinos ruha, jól megválasztott frizura és egy profi smink hatására ők is lehetnek olyanok, mint az újságokban tündöklő hölgyek.  Sokuknak sikerült is önbizalmat adnom az együtt töltött pár óra alatt. Én sosem átváltoztatni akartam őket, hanem megmutatni azt, hogy mi bennük a szép és hogy milyen apró trükköket alkalmazzanak a hétköznapokban.

- Tápai Szabinával, a szépséges kézilabdázóval, családanyával dolgoztál legutóbb. A fotók és a sminkelésed az újságok címlapjaira repített. Meglepett ez a siker?

- Nagyon meglepett, álmomban sem gondoltam volna. Nagyon boldogok voltunk Szabival mindketten.
07puhaliziszabina
- Hogy találtál Szabinára, ki, kit keresett?

- Szabinára még a konditermes, halasi évekből emlékeztem. A Bibó sportcsarnokában lévő büfét is mi üzemeltettük. Többször jártak ott kézilabda meccseken. Amikor elvégeztem az első sminktanfolyamot, felhívtam, hogy lenne-e  kedve eljönni nekem modellkedni. Igent mondott és összebarátkoztunk. Az esküvőjén is én sminkeltem.

- Hogy kell elképzelnünk egy ilyen fotózást, sminkelést?

- Egy butikban találkozunk a hölgyekkel. Igyekszek a stílusukhoz, alkatukhoz leginkább megfelelő ruhát választani. Majd elviszem őket a fodrászhoz. És végül a stúdiómban készítem el a sminket és a fotókat. Alig valamivel több, mint két óra egy ilyen „önbizalom tréning”.

- A sminkelés oké, hogy gyermekkorodból jött, de a fotózás miként kapcsolódott ehhez?

- Az volt az álmom, hogy a sminkjeimet lefotózzam, hogy reklámnak feltehessem a facebook oldalamra. A férjemtől kaptam egy gépet, ami komolyabb volt, mint  amire én gondoltam. Majd’ fél évig a szekrény tetején pihent. Aztán megkértem egy ismerős fotós fiút, hogy tanítson meg a használatára.

- Úgy látszik, hogy eredményes volt a tanulás…

-  A barátnőimet kisminkeltem és feltettem a képeket az oldalamra. Ismeretlen lányok kerestek meg, hogy ők is szeretnének ilyen képeket. Magam is meglepődtem, hogy mennyien. Beiratkoztam egy fotós tanfolyamra és beruháztam egy profi felszerelésbe. Mára a fotózás is ugyanolyan nagy szerelem lett, mint a sminkelés.

- Családanya vagy. Nekem azt is üzened a munkáiddal, hogy a nő valóban nő maradhat attól, hogy szül két vagy több gyermeket, nem?

- Igen, ez nagyon fontos. Attól még hogy családanyák vagyunk, muszáj a nőiességünkkel is törődni,  mert ott a párunk, akit azért néha el kell varázsolnunk. Nem szabad beleszürkülni a hétköznapokba. Tudom, nem egyszerű és nekem sem megy minden nap, hiszen a munka, a háztartás és a gyerekekkel való törődés elveszi a teljes időmet.

- Tényleg, te hogy varázsolod el Gábort, a férjedet?

- Hetente szervezek egy randit vele. Akkor én is elmegyek a fodrászhoz, felveszek egy csini ruhát , feldobok egy szép sminket. Ő ezt nagyon értékeli.
 
- Anyukádék mit szólnak a sikereidhez?

- Remélem örülnek neki, de talán a férjem a legbüszkébb rám, hisz ő látta, hogy milyen kitartó munkával jutottam el  idáig.

- Mennyi időnként tudsz hazajönni?

- Sajnos nem olyan sűrűn. Havi egyszer találkozunk a szüleimmel. Vagy ők jönnek, vagy mi megyünk Halasra. De telefonon naponta többször beszélünk.

- Mi lesz a következő nagyobb munkát, esetleg ismert arc, akit majd fotózol, sminkelsz?

- Pár nap múlva az RTL-en futó Celeb vagyok műsor nyertese, Molnár Andi lesz a vendégem.
Jáger Levente
{facebookpopup}

Még több cikk