(►) Zádory Édua: Zene, játék, üzenet…
A hét arca

(►) Zádory Édua: Zene, játék, üzenet…

Zádory Éduának mostanában sokan írnak zenét. Ezekből a művekből szeretne egy csokrot összerakni és műsor keretében előadni. Az új koncert más lenne, mint az eddigiek. Kicsit színházias jellegű fényekkel megkomponálva és tánckoreográfiával. Reméli, hogy Kiskunhalason is bemutathatja ezt az előadást.

 

- Közzétettél egy videót, melyen a Madridban, A Tudás Határai díjjal kitüntetett Kurtág Györgytől játszol. Ismered őt személyesen?
– Igen, dolgoztam vele együtt akkoriban, mikor még a Hungaria Piano trióban játszottam. Szokolay Balázs jóbarátom volt, az ő révén találkoztam Gyuri bácsival, aki a Szokolay családdal jó barátságban volt. Sajnos,
Szokolay Sándor is már majdnem 2 éve meghalt. Nagy élmény volt számomra ez a találkozás, egy zongora trió művét vittük el neki és a végén nagyon elégedett volt. Hihetetlen mennyi szeretet van benne a zene iránt és mennyire pontos elképzelés minden egyes hangról. Azt hiszem, én is így akarok dolgozni, ilyen fegyelemmel és ilyen nagy és mély szeretettel a zene iránt. Soha nem felejtem el, azt mondta egy crescendot (mikor erősödik a dinamika) ki kell érdemelni. Még most is libabőrös leszek, ha erre gondolok.

edua-2
- Hol koncertezel Buenos Aires, London, Portugália után a közeljövőben?
- Játszottam Lengyelországban és most egy 3-4 koncertből álló turnét kaptunk, amit az osztrákok támogatnak. A program elég avantgárd lett, mert ezt szerették volna, másrészt pedig örülök neki, hogy bővíthetem a repertoáromat. Prokofjev-szonáta, egy nagyobb lélegzetű mű, amit David Oistrachnak írt át a mester. Eredetileg fuvolára szerezte a D-dúr szonátáját. Nem szabad Pendereckiről sem megfeledkezni, aki 33-as születésű. Wolfgang Rihm német zeneszerzőtől is játszunk egy nagyon virtuóz művet, a Hektikont, majd Kurtág Tre pezzit. A mester jövőre ünnepli 90. születésnapját. Szeretnék Friedrich Cerhatól is játszani, aki ugyanabban az évben, 1926-ban, született mint Kurtág és a II. Wiener Schule nagy zeneszerzőihez tartozik Schönberg és Webern után. Vele is dolgoztam már együtt. Szóval ez a program nagy feladat lesz nekünk is, meg a hallgatóknak is, de hiszek benne, hogy sok ilyen feladatra van szükségünk, hogy ne csak mi fejlődjünk, de a közönség füle is szokja a mai zenét.

edua-3
- A helyi közönség tavalyi a Halasi Szüreti Napokon találkozhatott veled. Szerepel-e a tervek között újabb fellépés a városban?
– Szeretnék a közeljövőben egy újabb koncertet, de ez most merőben más lenne. Kicsit színházias jellegű fényekkel megkomponálva és tánckoreográfiával. Mostanában sokan írnak nekem zenét és ezekből a művekből szeretnék egy csokrot összerakni és egy műsor keretében előadni, de hogy kik a zeneszerzők, az egyelőre maradjon meglepetés. Készült egy nagyszerű videó Kurtág György „Jelek, Játékok és Üzenetek” című művéből. A videót Dömölky Dániel alkotta. Simkó Beatrix maga a táncos és koreográfus. Nagyon érdekes a felvétel, talán azoknak is, akik nem szoktak ilyen jellegű felvételeket nézni. Azt gondolom, nem kell sokáig magyarázni, legjobb ha mindenki megtekinti és talán még élőben ennél is eredetibb és magával ragadóbb lesz, tehát reménykedem, hogy Kiskunhalason is megszülethetne e program.

edua-4
- A nyár a koncertezésé vagy a feltöltődésé?
– Nyáron Vivalditól a Négy évszakot játszom többször a Stephansdomban. Aki pont Bécsben jár, az nézzen be. Nagyon vicces volt, mert nagynéném múltkor éppen mesélte, hogy egy halasi ismerőse kint járt és betévedt egy koncertemre, aztán mikor leült, csak ámult és bámult, hogy az Édua játszik és nagyon megörült nekem. Szóval a világ milyen pici és az érdeklődők egymásra találnak. Mindenkinek szép nyarat kívánok!

Szöveg: Pál László

A képeket Raffay Zsófia készítette.

Még több cikk

Élveztem minden pillanatot!

Élveztem minden pillanatot!

„Megfogott a világűr”

„Megfogott a világűr”

A kihívások viszik előre

A kihívások viszik előre

Életműdíjas doktornő

Életműdíjas doktornő