Intézményátadás és konferencia a Váriban
Gazdaság

Intézményátadás és konferencia a Váriban

Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterének jelenlétében szombat délelőtt ünnepélyes keretek között átadták Halason a megújult Vári Szabó István Szakképző Iskolát. Az intézmény több mint 300 millió forintos fejlesztés keretében kapott modernebb külsőt, illetve energiahatékonyabb lett a nyílászárócseréknek és fűtéskorszerűsítésnek köszönhetően. A szalagátvágás és egyházi áldás után konferenciával folytatódott a program.

Rá sem lehet ismerni a Vári Szabó István Szakképző Iskolára, olyan jelentős megújuláson ment keresztül az elmúlt hónapokban. Fiatalos külsőt kapott az épület, új parkolót és kerítést építettek a főbejáratánál, de az aula is modernebb lett. A hatékonyabb működést pedig az új nyílászárók és a megújult fűtés biztosítja. A több mint 300 millió forintos beruházást ünnepélyes keretek között adták át szombat délelőtt. Köszöntő beszédében az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere, Palkovics László kiemelte, hogy a gazdaságfejlesztés szempontjából is fontosak az iskolafejlesztések, egy új szintre kell lépni a képzésben is, hiszen a technika fejlődése igényli a digitális világra való átállást. Az iskolák korszerűsítése nem áll meg az épületek felújításánál, az eszközöket is kell fejleszteni – fűzte hozzá a tárcavezető.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő felidézte az intézmény történetét, kiemelve, hogy a 2012-es állami fenntartásba kerülés óta jelentős források érkeztek a fejlesztésekre, így az intézmény a szakképzés egyik fellegvára lett. Az itt szerzett végzettség pedig felér egy diplomával, hiszen igen keresettek a jó szakemberek a térségben is.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója ismertette, hogy intézményeik több mint 1,6 milliárd forintos fejlesztésen vannak túl melyek zömében pályázati és saját forrásból valósultak meg, de még további feladatok és tervek vannak, a Vári Szabó István Szakképzőben például következő lépésként az udvart és a még hátralévő kerítést és parkolókat szeretnék felújítani.

Szabó Edina, a Vári Szabó Szakképző Iskola igazgatója mindenkinek köszönetet mondott a segítségért. Mint mondta: tavaly a 130. születésnapot ünnepelték, most pedig a folytatást. Az intézmény pedig továbbra is arra törekszik, hogy ne csak szakember, hanem jó szakember legyen az, aki innen kikerül.

Az átadást jelképező szalagot a megújult főbejáratnál vágták át, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották a felújított épületet. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum és a Pedagógusok Szakszervezete Bács-Kiskun Megyei Szervezetének közös rendezvénye a „Szakképzés a köznevelés rendszerében 2018” című konferenciával folytatódott. Fehérné Kajtár Hajnalka a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke, Palkovics László miniszter, Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója is tartott egy-egy előadást. (További részletek a Halas Tv hétfői híradójában és a Halasi Tükörben.)

fotók: Anda Péter