Jogosulatlanul lett felhasználva 62 millió forint? Reagált a Kiskunhalasi Református Egyházközség
Gazdaság

Jogosulatlanul lett felhasználva 62 millió forint? Reagált a Kiskunhalasi Református Egyházközség

Ma délelőtt több, országosan ismert hírportál is egy Kiskunhalashoz köthető pénzügyi botrányról cikkezett. Mint írják, jogosulatlanul használt fel 62 millió forint normatívát a Kiskunhalasi Református Egyházközség, mindezt egy 2021-es könyvvizsgálati jelentésre alapozzák. A téma kapcsán középpontba került Bödecs Pál, korábbi elnök-lelkész neve is. Honlapunk megkereste az egyházközséget, akik egy közleményben reagáltak a vádakra.

Elsőként a Népszava jelentetett meg online cikket pénteken délelőtt azzal kapcsolatban, hogy birtokukba került egy 2021-es könyvvizsgálati jelentés, mely szerint a Kiskunhalasi Református Egyházközség nem rendeltetésszerűen használt fel egy eredendően oktatásra szánt 60 milliós állami normatívát.

A lap azt írja, a vizsgálat szerint lelkészi fizetésre, rezsire ment a pénz egy része, de kitérnek arra is, hogy az egyházközség által alapított Halas Rádió finanszírozása is ebből a pénzből valósult meg, mint ahogyan a Szilády-gimnázium udvarán létesített korcsolyapálya is ebből a keretből jöhetett létre, 2017-ben.

Honlapunk megkereste az egyházközséget, akik egy közleményben reagáltak a vádakra. A teljes szöveget a közösségi oldalukon is megjelentették:


Nyilatkozat – A Kiskunhalasi Református Egyházközség gazdasági ellenőrzései

A könyvvizsgálat lezárását követően a következő ellenőrzések zajlottak 2021-2023 időszakban:

• a Magyar Államkincstár központi költségvetési támogatás hatósági ellenőrzése 3 (három) esetben, ami teljeskörűen kiterjedt a nevelési, oktatási feladatokra és a szociális feladatokra kapott állami támogatás felhasználásra,

• TB ellenőrzés,

• Nyugdíj ellátási hatósági adategyeztetés,

• NAV adóellenőrzés,

• az egyházközség a Magyar Református Egyház gazdálkodásáról szóló 2013. évi IV. törvény 17. § (1) bekezdése alapján gazdálkodási biztost bízott meg a gazdálkodás felülvizsgálatával,

• az egyházközség Zárószámadásait az egyházmegyei számvevő minden évben felülvizsgálta.

A vizsgálatok kapcsán bebizonyosodott, hogy semmilyen jogszabályba ütköző, vagy az egyházközséget bármilyen módon elmarasztaló számviteli szabálytalanság nem történt!

Kelt: Kiskunhalas, 2024. február 16.

Kiskunhalasi Református Egyházközség Elnöksége