Sikeresen pályázott az önkormányzat és a szolgáltató
Gazdaság

Sikeresen pályázott az önkormányzat és a szolgáltató

Nyolc új szennyvíz átemelő szivattyút állít üzembe a Kiskunvíz Kft. A megye 54 településén szolgáltató Kiskunvíz és 18 önkormányzat egy konzorciumban energia hatékonyság növelő pályázaton indult 2021-ben. A pályázat sikeres volt, ennek köszönhetően Kiskunhalas elnyert 8 db szennyvíz átemelő szivattyút, az eszközök bekerülési értéke 16,5 millió Ft. A szivattyúkat ma mutatta be a szolgáltató, hamarosan már több halasi helyszínen be lesznek szerelve a régiek helyére.

A berendezéseket a szennyvízkezelő telepen mutatta meg Mátyus Zoltán ügyvezető Fülöp Róbert polgármesternek, mint elhangzott nagy szükség van már a gépcserékre. Ezek a szivattyúk a legelavultabb technikával felszerelt átemelőkbe kerülnek Kiskunhalason- mondta az ügyvezető a tájékoztatón.

Szilágyi Zsolt szennyvíz ágazati üzemvezető Kiskunvíz Kft., Takó Gábor szennyvíz ágazati főmérnök Kiskunvíz Kft., Mátyus Zoltán ügyvezető Kiskunvíz Kft., Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere, Tóth Péter osztályvezető Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztály

-  A működési területünkön 430 szennyvízátemelő működik, ezekben 720 hasonló szivattyúval továbbítjuk a szennyvizet a kezelő telepek felé. Az élettartamuk jellemzően 6-10 év, így folyamatosan javítani, cserélni kell őket, csak Kiskunhalason a 24 átemelőben 48 darabot találunk, most a nyolc legjobban elhasználódottat tudjuk kicserélni

Fülöp Róbert polgármester szerint a modernizáció mellett ugyan ilyen fontos a hatékony működtetés. A pályázat célja a működtetési költségek csökkentése, az energiahatékonyság növelése. A szivattyúcsere 70 %-át, 11,5 millió Ft-ot kapta meg a város támogatásként, közel 5 millió Ft-ot pedig saját forrásból fedeztük. Ezek a berendezések jelentős mennyiségű energiát használnak a működésük során. A modernebb szivattyúk használatával elérhető a kisebb költséggel történő üzemeltetés. Örülünk, hogy ilyen módon is együtt tudunk működni a szolgáltatóval és a konzorciumban részt vevő többi önkormányzattal.

További részletek pénteken 19 órakor, a Híradóban!