Talajmozgás a lovasparkban (galéria)
Gazdaság

Talajmozgás a lovasparkban (galéria)

Komoly felújító és pályakarbantartó munkákat végeznek a Hirling Lovaspark verseny és melegítő pályáin. A szabadtéri szezon hamarosan kezdetét veszi a halasi lovasbázison, ahol kiváló körülményeket teremtenek a lovak és lovasok számára, amely a nézők szórakozását szolgálja. A füves arénában pedig egy hazánkban újdonságnak számító, úgynevezett grassmaster versenysorozatot indítanak el.  (címképen Faragó Endre, a Faragó Projekt BT. vezetője)

Markolók, tolólapos járművek járják és dolgozzák meg a Hirling Lovasapark négyévszakos pályáját, amely a talajlazítás és szintezés mellett friss filcréteget is kap – mondta el Rózsahegyi Róbert telepvezető. A filces pálya rendkívül elterjedt és kedvelt a díjugrató sportban. 

Markoló szedi fel a talaj felső rétegét a négyévszakos pályán

Megépítése egyszeri költség, de 2-3 évente komoly karbantartást igényel, ami most ismét esedékessé vált a Hirling Lovasparkban. Gyakorlatilag 20 cm-es vastagságú talajréteget mozgatnak meg a földmunkagépek. Egyenletes, friss, rendezett réteget kap, új szövetdarabokkal megszórva a pálya felső része, amit szinteznek a szakemberek – jelentette ki a telepvezető.

Filcszövetet szóró asszony a négyévszakos pályán

A Hirling Lovaspark füves pályája Magyarország legjobb minőségű talaját tudhatja magáénak, ami nagy figyelmet, rendszeres öntözést és folyamatos gondozást igényel. A nemzetközi szinten jegyzett halasi füves aréna egyre népszerűbb, mert a díjugrató sportban a világ a füves talajokat egyre inkább hozza vissza a versenysportba. 

A talajegyengetést tolólapos erőgéppel végzik

A lovaspark füves pályája is komoly karbantartási beavatkozáson esik a napokban. A füves arénában úgynevezett Grassmaster sorozatot indítanak az idén. A magyarul füvespályák bajnokságának nevezhető grassmaster sorozatot középtávon nemzetközi szintre kívánják emelni a szervezők, amihez világon egyedülálló, talajszellőtető karbantartási módszert alkalmaznak Halason.

Faragó Endre és Rózsahegyi Róbert a füves aréna gyepén

Faragó Endre (címképen), a Faragó Projekt BT. vezetője irányítja a füves pálya aktuális karbantartását. A szakember elmondta, hogy három különböző ipari gép egybeépítésével alkotott meg egy speciális talajregeneráló eszközt. Egy Kompresszor, egy hidraulikus mini kotró, tartályokkal lenyomócsővel és egy bontó kalapács végződés alkotja a rendszert. Tudósításunk készítésekor a berendezés működés közben, a levegő injekciókkal jól érezhetően megmozdított több köbméter talajt. 

A levegőnyílásokkal rendelkező bontó kalapács végződés, amint leszúrják a talajba

A különleges levegős talajlazító, szellőztető berendezés 80-82 cm mélységben, 12 bar nyomáson, mintegy 450 liternyi levegő mennyiséget juttatt a talajba. Ezt hektáronként ezerszer ismétlik a bevett protokoll szerint. A halasi füves arénában 9 négyzet méterenként 3X3 méteres kötésben végzik ezt az eljárást. Mindezt azért, hogy ne sérüljön sem a kiváló minőségű fű, sem az azt tápláló talaj.

A lovaspark tehát gőzerővel, sok-sok munkával készül az idei versenyszezonra, amelyben országos versenyek, grand prix, championátus és regionális versenyek lesznek a grassmaster sorozattal kiegészülve. Az első szabadtéri verseny április 7 és 9 között lesz. Az országos versenyt pedig a hagyományos május 1-i lovasnapok követik (április 28 - május 1), amely a magyar grand prix sorozat I. fordulója lesz. A lovaspark idei rendezvényeiről idekattintva olvashat többet!

Kép-szöveg: Kovács Iván