Hány évig tart még a bál? Több ezres tömeg a szüret szombatján (galéria)
Kultúra

Hány évig tart még a bál? Több ezres tömeg a szüret szombatján (galéria)

Ha azt írtuk a 42. Halasi Szüreti Fesztivál első napjáról, hogy óriási buli volt, akkor a jelzőket tovább lehet fokozni a szombati programsorozatra. Mint arról már korábban beszámoltunk az idei menet sokszínű volt, annak beérkezését követően a színpadi és a színpad előtti procukcióké volt a főszerep. Előbb a folkzene és a tánc dominált, majd 18 órától a legendás Pál Utcai Fiúk tette fel több ezredszer a kérdést, hogy hány évig tart még a bál. A Gypos Circus hasított, karcolt, majd a Kiscsillag minderre rátett egy Kockacukrot. A borudvar is késő éjszakáig üzemelt, a Natura Park pedig nem győzte fogadni a gyerkőcöket.

Micsoda folytatás! A hétágra sütő nap, a nyárias időjárás is az 42. Halasi Szüreti Fesztivál szervezőit és résztvevőit, látogatóit segítette. A szombati nap egyik legjobban várt attrakciója minden évben a menet. Idén sem volt ez másképpen, mint arról képes beszámolónkban már láthatták, sokszínű volt az idei emberfolyam. A színpadi produkciók sora délután kezdődött, az első órákban a népzene, néptánc és népdal kedvelőit csábították ki a fellépők a főtérre. Volt mazsorett és a Pavane zászlóforgatók és dobosok már a páván szórakoztatták a közönséget.

Mikor az első zászlók a levegőbe repültek, megérkezett a Pál Utcai Fiúk zenekar. Leskovics Gábor énekes-gitárossal felidéztük, hogy utoljára a kilencvenes évek közepén játszott a PUF Kiskunhalason.  Épp ideje volt már, ezt egyébként a közönség is így gondolta. A rajongók nemcsak városunkból és környékünkől, hanem szerte az országból érkeztek, hogy együtt énekeljék: hány évig tart még a nyár?

Gypo Circus, világszám! Pál évvel ezelőtt egy rendezvényen így konferálták fel Hegyesi Bandi zenekarát. Bizony, már akkor rászolgáltak a közönség figyelmére, amely az elmúlt időszakban még jobban rájuk fókuszált. Delia, Bandi, Sanyi, Koszta, Zolika és Bandi ismét karcoltak, felszántották a színpadot. Megvolt a Kusturica-filmek hangulata és bizony a publikum is egyre többen volt a levegőben. 

Lovasi András és a Kiscsillag foglalta el a színpadot azután, hogy még levegőt sem kaptunk a Gypo koncert után. Lovival készült egy interjú, amelyet a Kultúrképben láthatnak majd, ő többek között arról beszélt, hogy lett a  hobbizenekarból számára az egyik legfontosabbá váló produkció. A ledfal és a fénytechnika tökéletesen illett a koncerthez,. amelynek kiváló hangzását az egyébként Lovasival kiváló (zenész)barátságot is ápoló Dióssy D. Ákosnak köszönhetjük.  Meguntam félni, kockacukor. Srácok ki kéri? Ez kockacukor- ezt már százak énekelték teli torokból a színpad előtt. 

Nincsen szüret Welcome nélkül. Idén sem volt. Még mindig hatalmas tömeg volt a téren, pedig már közeledett az éjfél. Nánai Ádiék amolyan best of műsort adtak a zenekar egyébként több tíz órányira duzzadt feldolgozás repertoárból. Legény- és lánybúcsúk is voltak ezekben az órákban a belvárosban, az érintettek nem hitték, hogy mekkora partiba csöppennek. A közel három órányi műsor egyetlen pillanatig sem pihent, hogy aztán éjjel kettőkor, amikor itt ült az idő a nyakunkon, befejeződjön a szüreti fesztivál második és elkezdődjék a harmadik napja.

Mindeközben a Borudvarban is zajlott az élet. A finom italok melletti beszélgetéseken túl zenés produkciókat láthattak, hallhattak az érdeklődök. A Tremolo mellett Bende Béla legújabb formációja is bemutatkozott. Az 5 Non Bonds kihagyhatatlan szereplője a borudvari esteknek. A napot táncház zárta, a leghűségesebbek valamikor éjjel két óra felé indultak haza. 

A Natura Park már kinyitott, a gyermekbirodalom egészen este hét óráig várja a vendégeit. A program 13 órakor indul a technikai menettel, amely a vasútállomástól indul és a főtérre érkezik meg. A nagyszínpadon a József Attila Irodalmi Kör, a Kiskunhalasi Taiji Egyesület, a Halas Fitness Egyesület és a Silver Step Táncstúdió szerepel. Délután 4 órától a Lyra zenél, 18 órától pedig a Kossuth-díjas Kovács Kati koncertje zárja a 42. Halasi Szüreti Fesztivált.