Immár a közönségé a szabadáságharcos Thorma kép (galéria)
Kultúra

Immár a közönségé a szabadáságharcos Thorma kép (galéria)

Teljes a Throma trilógia. A március 15-i ünnepünk főmotívuma Kiskunhalason Thorma János Budavár bevétele 1849 című festményének leleplezése volt. A nagyközönség ezt az élményt az ünnepnap délutánján élhette át. Az alkotást a Thorma Galéria nagytermében leplezték le telt ház előtt. A festmény megszerzéséről, múzeumba kerüléséről, a keletkezéséről és a történelmi háttérről szakemberek tartottak előadást.

Thorma János Budavár bevétele 1849 című tanulmány festménye megjárta hosszantartó hadjáratát. Hányattatott sorsában jó 120 évnek kellett eltelnie, hogy jelenlegi kiállítóhelyére, a Thorma János Múzeumba - egyelőre ideiglenesen - a Talpra magyar és az Aradi vértanúk című festmények mellé kerüljön. A képet március 15-én a délelőtti zárt ünnepi rendezvényen leplezték le a meghívott vendégek előtt (erről itt írtunk), majd délután a regisztrált nagyközönség láthatta meg a maga valójában.

Kocsisné Varga Zsuzsanna igazgató üdvözölte a közönséget

A péntek délután négy órakor kezdődött esemény zenei előadással indult, amit Dillmann Éva csellón, Petrovics Máté hegedűn és Korponai Zsolt szintén adtak elő a közönségnek. A zenés indítás után Kuris István László alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. Az alpolgármester felidézte a több évtizede elindult szándékot, hogy a trilógia harmadik alkotását megszerezzék és megosztott részleteket a Thorma festmény megszerzése érdekében tett városvezetői erőfeszítésekről.

Kuris István László és Bay Miklós a leleplezés pillanatában

A Thorma János Múzeum nevében Kocsisné Varga Zsuzsanna igazgató üdvözölte a közönséget. Az igazgatónő a legapróbb részletekig emlékezett meg  a festmény múzeumba kerüléséről. Megosztotta a menetközben újra és újra felmerülő bizonytalanságokat, amelyek rendre azt sugallták, hogy mégsem sikerül hazahozni Thorma János Budavár bevétele 1849 című festményét. Aztán március 1-jén éjszaka megvalósult az álom és a román speciális futárszolgálat átadta az alkotást (itt írtunk róla).

Sümegi György művészettörténész előadása közben

A város és múzeumvezetői beszédeket követően került sor a kép délutáni leleplezésre. A Thorma János Budavár bevétele 1849 című festményt Kuris István alpolgármester, Bay Miklós, a Bay-gyűjtemény adományozója, díszpolgár és Kocsisné Varga Zsuzsanna múzeumigazgató leplezték le, amit a közönség tapsa kísért. A képről ezután szakértői előadások hangzottak el. A Budavár bevétele 1849-ben című alkotás bemutatására Sümegi György művészettörténészt kérték fel, a Thorma trilógia történelmi jelentőségéről Pelyach Istvánt, a Szegedi tudományegyetem történésze beszélt a közönségnek. 

Zenei háttér adott méltó hangulatot a múzeumi programhoz

A Throma trilógia a Thorma János Múzeumban nyitva tartási időben megtekinthető, amelyet ide kattintva találnak olvasóink.

Pelyach Istvánt, a Szegedi tudományegyetem történésze beszélt a Thorma trilógia korszakáról

Kép-szöveg: Kovács Iván