(►) Látogatottságot generált a Thorma-trilógia
Kultúra

(►) Látogatottságot generált a Thorma-trilógia

A Thorma János Múzeum egy éves időtartamra a Budavár bevétele 1849 című képpel gazdagodott idén nemzeti ünnepünkön, március 15-én. Jó félév telt el azóta, vajon milyen érdeklődést váltott ki a kép és az azzal  bővített Thorma galéria - érdeklődtünk az intézménynél.

Közel két évtized előkészítő munkáját követően tripla ünnepet tartottak a Thorma János Múzeumban 2024. március 15-én. Ünnepelték az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját, végre együtt láthatóvá vált a Thorma-trilógia, a Talpra magyar, a Budavár bevétele 1849-ben és az Aradi vértanúk, és a múzeum fennállásának 150. évfordulójáról is megemlékeztek. A trilógia 3. része féléve látható. A tapasztalatokra voltunk kíváncsiak.

Kocsisné Varga Zsuzsanna, a Thorma János Múzeum vezetője szakmai értelemben és városmarketing vonatkozásban is rendkívül hasznosnak és eredményesnek látja, hogy Bukarestből, az őt megillető helyre, Kiskunhalasra került a kép. Mint mondta városunkban  van igazán egységes üzenete a galériában látható, 48-as szabadságharcos időszakot feldolgozó képhármasnak, a Thorma trilógiának. A város pedig abból profitál, hogy egyéni és csoportos látogatásokat is generál a galéria, amelynek az egyik indoka épp az újdonság, a Budavár bevétele 1849-ben című Thorma-mű.

Az eltelt félév látogatói tapasztalatairól Kollarics Gábor művészettörténész-muzeológus nyilatkozott, aki napi szinten találkozik a múzeumba érkező vendégekkel és akinek gyakran tárlatvezetést is jelent egy-egy látogatói csoport érkezése. A múzeum munkatársa azt mondta, hogy Thorma János egyébként is van annyira ismert, hogy látogatói szándékot generáljon és a Budavár bevétele 1849-ben című munkájának hazakerülése elég sok emberhez eljutott, ami szintén motiváló a vendégeknek. 

Paál Albert önarcképe a tárlat bejáratánál

A kép hivatalosan még egy félévig lesz látható - a kölcsönszerződés végéig – Kiskunhalason, de azt is elárulták, hogy tárgyalások folynak a meghosszabbításról, sőt szánék van a megvásárlásra is a tulajdonos, Román Szépművészeti Múzeumtól. Kocsisné Varga Zsuzsanna, ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a vásárlás már nem helyi szintű ügyintézést igény, hanem kormányközi megállapodás szükséges hozzá. A Thorma János Múzeum szombaton 17 óráig tart nyitva, érdemes a hűvös, esős időben ellátogatni és az állandó kiállítás mellett a nem rég nyílt Paál Albert tárlatot is megtekinteni.