Paál Albert tájképfestészete kiállítással nyílt meg az Őszi Tárlat (galéria)
Kultúra

Paál Albert tájképfestészete kiállítással nyílt meg az Őszi Tárlat (galéria)

Szeptember 5-én délután, a Thorma János Múzeum Őszi Tárlatának megnyitó ünnepségén Paál Albert kiállítást kínált a nagyközönségnek a múzeum vezetése. Az ünnepélyes megnyitó díszvendége Zsigmond Barna, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntötte először a megjelenteket, majd Bányai Gábor kormánybiztos és Fülöp Róbert polgármester is szólt a a jelenlévőkhöz. Szakmai értélkelést Sümegi György művészettörténész adott, majd Kollarics Gábor művészettörténész-muzeológus bemutatta a kiállítást a látogatóknak.

Hangulatos zenei előadással kezdődött a Thorma János Múzeum Őszi Tárlatának megnyitója. Fülöp Amira hegedűjátékát Juhászné Zelei Judit kísérte zongorán. A nagy tapsot kapott zenei betétet követően Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntötte a mintegy 100 fős közönséget.

Juhászné Zelei Judit és Fülöp Amíra zenejátéka elbűvölte a közönséget

Az államtitkár megtisztelőnek tartotta, hogy meghívást kapott az Őszi Tárlat Paál Albert megnyitójára. A múzeumhoz való személyes kötődését hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál, mert nagyon komoly diplomáciai erőfeszítéseket tett azért, hogy a  halasi múzeumban összeálljon a Thorma trilógiaként egyre ismertebbé váló Thorma János képhármas. 

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntője közben

Mint emlékezetes idén március 15-től tekinthető meg együtt az Aradi vértanúk, a Talpra magyar és a Budavár bevétele 1849-ben című alkotások Halason. Utóbbi tanulmányfestményt Romániából több éves előkészítés után sikerült a Thorma János Múzeum fennállásának 150. évfordulója alkalmából kiállítani a másik két mű mellett. Az államtitkár kifejezte, hogy számára mekkora elégtétel, hogy ebben a munkában közösséget vállalhatott a halasi szakemberekkel.

Bányai Gábor kormánybiztos

Az államtitkári köszöntőt követően Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő lépett a nézők elé, hogy elmondja gondolatait. A kormánybiztos egy nagyívű feladatot fogalmazott meg, amit közvetlen Fülöp Róbert polgármesternek címzett. Merésznek kell lenni és a nagybányai festőiskolának egy szabadon választott tematika szerint lenne szép kihívás tárlatot rendezni Kiskunhalason. Bányai Gábor ezt követően a magyar festészetből hozva példákat ajánlotta a kevésbé ismert Paál Albert tájképfestészetét a vendégek figyelmébe.

Fülöp Róbert polgármester

A kormánybiztosi gondolatok után Fülöp Róbert polgármester szólt az ünnepségen. Reagált Bányai Gábor felvetésére. A nagybányai tematikus tárlat jó felvetés – hangsúlyozta a városvezető, ám vannak prioritások, amelyek halasi lokálpatriótaként arra sarkallják, hogy először a helyi festők alkotásainak, Berki Viola és Diószegi Balázs műveinek találjanak méltó környezetet. Mint ismert jó egy éve megkezdődött a Berki Galéria átépítése (ide kattintva olvashatja írásunkat). A kiállítási tárgyaka t- köztük a Diószegi festményekkel - a Thorma János Múzeumban helyezték el. Az önkormányzati tulajdonú épületet pedig a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma kapta meg hasznosításra. 

A tárlatnyitó közönsége

A polgármester beszédében sok más mellett kifejezte köszönetét Zsigmond Barna Pál államtitkárnak, hogy közreműködött a Budavár bevétele 1849-ben című Thorma tanulmányfestmény Romániából történt hazahozatalára. A városvezetői beszéd után a Paál Albert kiállítás szakmai bemutatása következett.

Sümegi György művészettörténész

A kiállítás bemutatására Sümegi György művészettörténészt kérték fel, aki először a Thorma János Múzeum elévülhetetlen érdemeit hangsúlyozta, amit a nagybányai festőiskola felfedezéséért tett az utóbbi évtizedekben. Ez a következetes feltárás, a nagybányai festőiskola népszerűsítése országos szintre emelte a Thorma János Múzeum szakmai munkáját. Ennek része a Paál Albert tájképfestészete tárlat is, aki a nagybányai festőiskola egyik kevésbé ismert alakja – mondta a szakember. 

Közös fotózkodás a Budavár bevétele 1849-ben című Thorma tanulmányfestmény előtt

A kiállítást és a kísérőkiadványt Kollarics Gábor művészettörténész- muzeológus mutatta be az ünnepélyes tárlatnyitó vendégeinek. A megnyitót Kovács Andrea és Juhászné Zelei Judit zongorajátéka zárta zenei keretbe. A Paál Albert tájképfestészete című kiállítást személyes tárlatvezetéssel tárta a megjelentek elé Kollarics Gábor. A kiállítás november 30-ig várja a látogatókat.

A kiállítást Kollarics Gábor művészettörténész- muzeológus mutatta be

Kép-szöveg: Kovács Iván

Még több cikk

Vigyázok Rád!

Vigyázok Rád!