„Mondd el, milyen csodálatos életem volt!” (galéria)
Kultúra

„Mondd el, milyen csodálatos életem volt!” (galéria)

Telt ház fogadta kedden este Kiskunhalason, a Közösségek Házában, a Forrás – Új Tükör Klub programja keretében, Az orrszarvúk hajnala című könyv bemutatóját. A tragikus balesetben elhunyt kiskunhalasi fiatalember, Gyöngyi Krisztián ökológus életét bemutató, napokban megjelent könyvet ismertették a szerzők. Balogh Boglárka, a National Geographic szakírója és Bedő Orsolya, Krisztián felesége, az Afrika Sztorik Afrika Vadvilágáért Egyesület elnöke, Hillender Tímea moderálásával mutatták be a kiadványt. A könyvismertetőn a szerzők kérésre dedikálták a megvásárolt köteteteket.

Szeptember 20-án 18.00 órakor a Közösségek Háza előtt kígyózó sor állt a színházterem előtt. A szokatlan hosszú sor a dedikálásra váró érdeklődőkből állt, akik Az orrszarvúk hajnala című könyv bemutatójára érkeztek. A Forrás – Új Tükör Klub programjának látogatói a megvásárolt könyveiket a szerzőkkel, Balogh Boglárkával, a National Geographic szakírójával és Bedő Orsolyával, Gyöngyi Krisztián özvegyével kívánták aláíratni, néhány biztató mondat kíséretében.

Hillender Tímea, Bedő Orsolya és Balogh Boglárka (balról-jobbra)

Pótszékekre volt szükség, hogy a több mint 110 fő ülőhelyet kapjon, de még így is voltak, akik állva hallgatták nézték a könyvbemutatót. A rendezvény érdeklődőinek egy része személyes ismeretség, hozzátartozói kötődés miatt érkezett, de sokan Gyöngyi Krisztián kalandos életének, afrikai tudományos és állatvédői munkásságának titkaira voltak kíváncsiak első kézből.

Az első sorban ültek Gyöngyi Krisztián szülei, Erzsébet asszony, István és testvére Henriett (balról jobbra)

A nagy érdeklődés miatt a könyvbemutató így kis késéssel indult, de a várakozás annál izgalmasabbá tette. A szerevezők Gyöngyi Krisztián Afrikában megélt élményeinek fényképeivel prezentálták a könyvet. A szerzők, Balogh Boglárka és Bedő Orsolya, a moderátor Hillender Tímea kérdésein keresztül ismertették Az orrszarvúk hajnala című könyvet. A mű Krisztián gyermekkorát, tekós éveit idézi, majd kalandos, világjáró életét dolgozza fel, utolsó szakaszában pedig a fekete orrszarvúk visszatelepítésének viszontagságai szerepelnek.

Balogh Boglárka, a National Geographic szakírója

A beszélgetés során megtudtuk, hogy Krisztián halála előtt egy nappal, este lefekvés előtt, mellékesen megjegyezte feleségének, Orsolyának: „Ha bármi történne velem, kérlek mondd el, milyen csodálatos életem volt!” És Krisztiánnal másnap megtörtént az, amiért feleségének a kérést teljesítenie kellett. Az Afrika-kutató és állatvédő Gyöngyi Krisztiánt 2017 nyarán, Ruandában, az Akagera Nemzeti Park területén, egy rutin ellenőrzésnek indult terepmunka során egy orrszarvú elgázolta és azonnal meghalt. Negyvenhárom évesen feleségét és másféléves kislányát, Estellát hagyta hátra a halasi születésű fiatalember.

A könyvbemutatón Krisztián barátai, volt iskolatársai is helyet foglaltak

Orsolya, mint a bemutatón mondta nem csak a férjének, hanem közös gyermeküknek, Estellának is tartozott az élettörténet megírásával, ám jó darabig erre képtelen volt. „Beletört a tollam, valahányszor elkezdtem” – nyilatkozta a közönségnek. Aztán ezt a meg nem születet írást, egy sorsszerű találkozás Balogh Boglárkával megoldotta. A National Geographic szakírójával először blogbejegyzésnek indult a kapcsolata az özvegynek, majd barátsággá nemesült. Boglárka már ismeretségük elején felhúzott szemöldökkel kérdezte, hogy lehet az, hogy ilyen nemzetközi ökológusi, állatvédői munkásságból, mint amit Krisztián elvégzett, csak a tragédia részt ismertették meg a nagyközönséggel. És innen már gyorsan történtek az események.

Bedő Orsolya, Gyöngyi Krisztián özvegye

Orsolya és Boglárka közösen sok-sok emlék feldolgozásával, Krisztián szüleinek, testvérének archívumát és emlékeit felidézve, barátok és ökológus munkatársakkal történt adatgyűjtés után megalkották a Krisztiánnak méltó emléket állító, képekkel illusztrált kötetet. A könyvbemutatón számos kérdés elhangzott, amire feleltek az alkotók. Az esemény végén Orsolya bejelentette, hogy Krisztiánnak Ruandában szeptember 23-án, Mészáros Zsolt nagykövet vezetésével az Akagera Nemzeti Parkban emléktáblát helyeznek el. A Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. rendezvényén a szerzők megköszönték a szülőknek, testvérnek, barátoknak, volt munkatársaknak, segítőknek a könyv megjelenéséhez nyújtott támogatást. Az orrszarvúk hajnala című könyv már kapható kereskedelmi forgalomban.

Dedikálás közben

A könyvebmautatóval kapcsolatban további érdekességeket tudhatnak meg olvasóink,  a Halas Televízió szerda esti, 19 órakor kezdődő közéleti híradójából!

Szöveg: Kovács Iván, képek: Anda Péter

Még több cikk

Család és vallás

Család és vallás