Nézze meg az ember - íme halasi látnivalók (galéria)
Kultúra

Nézze meg az ember - íme halasi látnivalók (galéria)

Rövid téli technikai szünetet követően az év elejétől újra fogadja a látogatókat Kiskunhalas valamennyi turisztikai látványossága. A turisztikai célpontok megtekintése előtt a vendégeknek azonban célszerű felkeresni a városháza Panorámatorony alatti sarkán található turisztikai irodát, ahol részletes tájékoztatót kapnak mit, mikor és hogyan érdemes megtekinteni.

Bár még az igazi turisztikai szezon odébb van, a lehetőségek, hogy városunk látványosságait megtekintsék az érdeklődők adottak. E héttől már látogatható a Panorámatorony és a Sáfrik féle szélmalom is. A kiskunhalasi látványosságokba történő bejutáshoz minden támogatást megadnak a turisztikai iroda felkészült munkatársai, ha kell idegen nyelven is.

A városháza Panorámatorony alatti sarkán található a turisztikai iroda

A pénteki, kissé ködös időben a Kiskunhalasi Turisztikai Irodában tájékozódott szerkesztőségünk hogyan, miképpen látogathatók városunk turisztikai célpontjai. Valamennyi látnivaló vonatkozásában rendelkezésre állnak az iroda munkatársai, akár személyesen vagy telefonos, és egyéb más elektronikus elérhetőség útján. Kameránkkal pénteken Bereczki Dorottya és Friebert Rebeka turisztikai munkatársak segítségével villámtúra keretében néztük meg a Panorámatorony és a Sáfrik malom látnivalóit.

A turisztikai iroda belülről, üzem közben

A Panorámatorony több szinten kínál izgalmas lehetőségeket a vendégeknek. A mozgáskorlátozott látogatók számára is elérhető a látvány az alapbázisról, a toronybejárat előtti virtuális látnivalókat felsorakoztató fogadóteremből, sőt még játékra is mód nyílik. A toronylépcsők megmászása közben Halas és a környék híres embereinek portréi láthatók, meg persze történelmi pillanatképek a jelentősebb korszakokról.

Káprázatos kilátás nyílik a Panorámatoronyból

A látogatás során idegenvezetők segítik a tájékozódásban a turistát. A Panorámatorony galériáján végigsétálva, mind a négy égtáj felé megcsodálhatjuk madártávlatból Kiskunhalas fekvését, épített értékeit, amelyeket térítésmentesen használható látcső segítségével hozhat közelebb magához a kíváncsi turista. A kevésbé megterhelő lefelé úton még egyszer rögzülhet a múltbéli halasi időutazás. A látvány és a historikus élmények végén a turisztikai iroda munkatársai színes, többnyelvű, ingyenes tájékoztató füzetekkel, brosúrákkal állnak rendelkezésre. Ugyancsak hozzájuthatnak a látogatók igényes, gazdag tartalommal rendelkező helytörténeti kiadványokhoz és emléktárgyakat is vásárolhatnak a vendégek.

Rebeka és Dorottya szerint se szeri se száma a remek hátteret kínáló szelfipontoknak

Halas másik emblematikus, városképet meghatározó turisztikai célpontja a Sáfrik féle szélmalom is látogatható már. Friebert Rebeka, a turisztikai iroda munkatársa azonban kéri a malomba látogatni szándékozókat, hogy azt előre egyeztessék bejelentkezés útján. A szélmalom külső látványa mellett egy fogadó épület kiskerttel és egy történelmi tablósor vár a nézelődőre. Az állandó tárlat a térségre oly jellemző mezőgazdasági létformát mutatja be, és azt is, hogyan változott az idők során.

Virtuális kirándulás részlet a Panorámatorony aulájában

A régmúltat idéző hangulat nagy kedvence az óvodás, iskolás korosztálynak, őket is nagy szeretettel várják a turisztikai szakemberek. Élménykiegészítésként egy jól felszerelt homokozóban játszás is opció lehet a legkisebbeknek. A szélmalom épületének belső megtekintése több látnivalót és érdekességet hordoz az ipari forradalom előtti technológiák inyenc érdeklődőinek. A négy szinten teljes képet kaphat a látogató a szélenergiával hajtott őrlőrendszer működési mechanizmusáról.  A malom technikatörténeti ismertetőjével kiegészítve, így teljes képet kaphat a látogató, hogyan lett a kiskunsági vidéken termelt gabonából az ízletes kenyérhez, vagy más péksüteményekhez szükséges liszt.

A Sáfrik malom kertjének tablótárlat részlete

Mint emlékezetes az elmúlt év végén, rövid technikai szünetet követően, az újesztendőben, egyre-másra nyitottak meg városunk turisztikai célpontjai, látogatókat fogadni kész kulturális helyszínei. Január másodikától fogadja vendégeit a Csetényi Élménypark. A Csipkeházban január 9-től fogadják a látogatókat a téli nyitvatartási rend szerint, vagyis hétköznapokon és szombaton 9-től 12 óráig, illetve 13-tól 16 óráig. A Martonosi Pál Városi Könyvtárban január 9-ig tartott a szünet, a Thorma János Múzeum pedig január 11-től nyitotta ki kapuit és áll rendelkezésre állandó tárlataival a nagyközönségnek. Akik az élményeket vizesen szeretik, azoknak a Halasthermál kínálja szolgáltatásait a hét minden napján.

A szerencse-malomkerék pörög és pörög

Aki Kiskunhalas nyitott természeti értékeire kíváncsi annak folyamatosan lehetősége van kisebb-nagyobb túrákra a Sóstó épített és parkerdős részein. A helyi érintetlen, mocsaras természeti értékek után érdeklődőknek érdemes a Fejeték tanösvényéhez elmenni és ott sétálni. És ne feledjék, ha információra van szükségük, keressék a Kiskunhalasi Turisztikai Iroda munkatársait, az elérhetőségüket, ide kattintva találják!

Kép-szöveg: Kovács Iván