A sport határokon átnyúló ereje
Sport

A sport határokon átnyúló ereje

A sport számos ismert pozitív hatással rendelkezik. Mégis kevés szó esik a kapcsolatteremtési- és közösségépítési erejéről. Pedig akár országhatárral elválasztott településeket is képes összekötni és közösséggé kovácsolni.

Tompa és a szerbiai Tóthfalu települési együttműködése sikeres és követendő példája annak, miként lehet a sport eszköze és multiplikátora két település erős kapcsolatának. A települések által működtetett MultiSport HUSRB - MultiSport across the border című, HUSRB/1903/34/0062 azonosítószámú projektben sport- és szabadidős rendezvényeken keresztül valósul meg a közösségformálás és az aktív sportélet népszerűsítése a határmenti települések fiataljai számára.

A tóthfalusi Nyers István Akadémia Sportegyesület és a Tompai Sportegyesület 2020. november 1-jén indította útjára közös projektjét, mely az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia és az Európai Unió segítségével jött létre. A programban a labdarúgás, a kézilabda és a judo sportágak összekapcsolásával rendeznek sport- és szabadidős eseményeket a 10-18 éves korú fiatalok számára, valamint szakmai programokat szerveznek a sporttanárok részére. A két egyesület által szervezett judo-, futball-, és kézilabda mini kupák, edzőtáborok és szemináriumok lehetőséget biztosítanak a sport megismertetésére, népszerűsítésére és ezáltal a fiatalok aktív közösségi- és sportéletre nevelését is segítik.

Tompa és Tóthfalu projektje jógyakorlatként szolgálhat minden olyan határmenti, elmaradott kistelepülés számára, ahol a fiataloknak kevés lehetősége adódik a szervezett sporttevékenységekre, ezáltal az aktív sportéletre és a település vezetése nyitott a sport általi közösségépítés előnyeit kihasználni. Hisz a sport ereje az országhatárokon átnyúlóan is megmutatkozik, kapcsolatokat épít, közösséget formál és az egészséges, aktív életmódra ösztönöz.

Ez a cikk az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A cikk tartalmáért teljes mértékben a Tompai Sportegyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és/vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.