Nagy bajnoktól tanulnak a lovasparkban (galéria)
Sport

Nagy bajnoktól tanulnak a lovasparkban (galéria)

Kétnapos edzőtáborban vettek részt a Hirling József Lovasparkban a díjugratók. Rezgő Zoltán (címképen) Kiskunhalason többször volt a nemzetközi díjugrató lovasversenyünk grand prix győztese. Tőle tanultak a halasi sportolók most és fognak rendszeresen a jövőben is – mondta el Rózsahegyi Róbert a Kiskunhalasi Lovasbandérium SE elnöke, a lovaspark telepvezetője.

Nagy híre és szívmelengető eseménye volt 2019-ben, a CSI** 42. Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny Grand Prix végeredménye. Egy nagy bajnok, korábbi sokszoros nagydíj győztes, válogatott lovas, a díjugrató szakmában tapasztalt veterán, Rezgő Zoltán (K-Waimea) nyerte a háromnapos halasi versenysorozat legrangosabb számát. A 2019-es győztes 28 évvel azelőtt átélt már ilyet Kiskunhalason (akkori cikkünk ide kattintva olvasható). A szakma és a közönség megsüvegelte a szerény, de kiváló tudású lovas eredményét. Rezgő ezzel a szenzációs teljesítményével igazolta, hogy a lovassport kortalan.

Muskó Gabriella, "Gabi néni" az egyik tanítvány ugrómunka közben

Rezgő Zoltán tartott most pénteken és szombaton csoportokra bontva a díjugratás iránt érdeklődő fiataloknak edzéseket két napon át. A szakmában jól ismert lovas rendkívül intenzív, edzői utasításokban gazdag és a lovasokkal azonosuló módszerek széles skálájával tűzdelt tréningeket tarott a Kiskunhalasi Lovasbandérium SE növendékeinek.

Rózsahegyi Róbert (jobbra) és Rezgő Zoltán a Suti István pálya mellett

Rózsahegyi Róbert, a lovasbázis telepvezetője azt nyilatkozta, hogy korábban is tartott már felkészítéseket Halason Rezgő Zoltán (erről írott cikkünk ide kattintva olvasható). Most azonban ezt rendszeresebbé szeretnénk tenni – mondta a bázisvezető. Zolival úgy egyeztünk meg, hogy 2-3 hetente érkezik Kiskunhalara és a jelentkezőktől függően összeállított szakmai program alapján készíti fel őket, elsősorban gyakorlati munkával. Egyszerű az oka döntésünknek. Először is eredményes, amit csinál, másodszor szeretik a tanítványok. Mi ismerjük és tiszteljük lovasmúltját. Lovasparkunkra egyébként is jellemző a lovasok iránti tisztelet, ez abban is megnyilvánul, hogy előszeretettel vesszük igénybe őket képzéseink során.

A ló szeretetére is nevelik a tanulókat, bár abban alapból sincs hiány

Rezgő Zoltán és Kiskunhalas kapcsolata régi keletű. Már a névadó Hirling József regnálásának időszakában szervezett versenyek rendszeres látogatója volt, sok más akkori első osztályú lovassal együtt. Rezgő Zoltán azonban sok olyan sikert is maga mögött tudhat, amit Kiskunhalason ért el. Ezekből emeltünk ki kettőt cikkünk elején. A veterán lovas, a Hirling Lovaspark iránti elkötelezettségét nyíltan vállalta nem is olyan rég. Rezgő Zoltán másfél hónapja közölt egy nyílt levelet a lovas társadalom felé, amelyben a régi nagy bajnokok megbecsülésének hiányát fogalmazta meg, amelyben Kiskunhalast, egyedüli kivételként említette. Részlet a nyílt levélből az alábbiakban.

Rezgő Zoltán az akadály elhelyezésében is irányt mutat

„Most már nem rólam szól a magyar lovassport, és már nem akarom megváltani a világot, de továbbra is lovaglok, szeretek versenyezni, el is járok versenyekre. Ezt már nevezhetjük levezetésnek. Itt kell azzal szembesülni, hogy senkit se érdekel, hogy ki voltál, milyen eredményeid voltak, hogy hány éves vagy. te (direkt kicsivel) a legtávolabbi boxot kapod a vízcsaptól is messze. Ilyen fogadtatásban van részem a versenyrendezőktől. De van egy kivételes helyszín is! Kiskunhalas. Ott éreztetik velem, velünk, hogy megbecsült tagjai vagyunk a lovas társadalomnak.”

A helyes test és kéztartást is oktatták a lovasoknak

Rezgő Zoltánnal a jövőben a Hirling Lovasparkban rendszeresen találkozhatnak azok a lovasok, akik szeretnének többet, jobban és elkötelezetten megismerni a lovaglásról. A Kiskunhalasi Lovasbandérium SE két-három hetente biztosít lovasainak lehetőséget, hogy Rezgő Zoltán keze alatt ismerjék meg jobban és gyakorolják a díjugratás alap és mester szintű ismérveit. 

A Kiskunhalasi Lovasbandérium SE díjugratóinak csoportképe Rezgő Zoltánnal (fotó Barna Bence)

Kép-szöveg: Kovács Iván