Hazai klasszikus
Igyekszem folyamatosan előszedni régi, magyaros recepteket. E heti ajánlatom is egy klasszikus, aminek ott a helye a családok étkezőasztalán.
Csikóstokány
Hozzávalók:
A pörkölthöz: 80 dkg sertéslapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej hagyma, fűszerpaprika, só, bors
A habaráshoz: 1 kis pohár tejföl, liszt
Elkészítés: A pörkölthöz a hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk vagy felkockázzuk. A húst vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát egy lábasban üvegesre pirítjuk, ezután rátesszük a hagymát, és azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, és amikor kis levet enged, megfűszerezzük (só, pirospaprika, bors). Többször is zsírjára pirítjuk, majd később mindig pici vízzel öntjük fel. Puhára pároljuk a húst. Amint a hús megfelelő, elkészítjük a habarást. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és adunk hozzá a tokány levéből, a hőkiegyenlítés miatt. Ezután folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a húshoz. Ismét felforraljuk, és már készen is vagyunk.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila