Szarvas ugrott a bográcsba
Sokan kedvelik a vadhúsokat. Nálunk most szarvasból készült egy igazán tartalmas, sűrű szaftos pörkölt, ami az utolsó falatig elfogyott. Készítsék el és lepjék meg vele a családot, barátokat!
Vörösboros szarvaspörkölt
Hozzávalók: 100 g sertészsír, 2 kg szarvaslapocka, 800 g vöröshagyma, 4 gerezd, fokhagyma, 1 db tv-paprika, 1 db paradicsom, 2 ek daráltpaprika-krém, ½ tk őrölt szegfűszeg, 3 db babérlevél, 2 tk borókabogyó, 2 ek fűszerpaprika, 2 ág rozmaring, 5 ág kakukkfű, 400 ml vörösbor, só, bors, 60 g áfonyalekvár
Elkészítés: A zsírt felforrósítjuk a bográcsban, majd hozzáadjuk a kb. 2 centis kockákra vágott húst, és erősen lepirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd mehet a bográcsba az apró kockákra vágott paprika és paradicsom is. Hozzáadjuk a paprika-krémet, a szegfűszeget, a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát, alaposan átkeverjük, és hozzáadjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet is. Felöntjük a vörösbor felével, majd ha elpárolgott az alkohol nagyja, felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst. Amikor felforr, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve és a vizet pótolva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Amikor a hús teljesen megpuhult, felöntjük a pörköltet a maradék vörösborral, hozzáadjuk az áfonyalekvárt, majd 2-3 perc főzés után levesszük a tűzről.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila
Az eredeti recept a streetkitchen.hu oldalon található meg.