Ízletes tokány, Katától
Rendszeres olvasónk, Venczel Katalin korábban már több receptet is megosztott a halasmedia.hu követőivel. Ezúttal egy tokányt készített, amihez egy ízletes köret is párosult. Jöjjenek a részletek!
Gombás sertéstokány juhtúrós puliszkával
Hozzávalók:
Tokányhoz: 1 kg sertéslapocka, 0.5 kg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ek pirospaprika, 1 paradicsom, 0,5 zöldpaprika, alaplé/ víz, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 1-2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyem, 1 ek zsír, só, bors
Puliszkához: 4,5 dl tej, 5 dkg vaj/margarin, 1 ek olaj, 15 dkg kukoricadara, só, bors, kevés ételízesítő, 25 dkg túró, 15 dkg juhtúró, 1 csokor snidling
A sertéshúst megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A vöröshagymát, fokhagymát, zöldpaprikát apróra vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, vastagabb szeletekre vágjuk. Az 1 ek zsíron megdinszteljük a vöröshagymát és a zöldpaprikát, rátesszük a sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd beletesszük a paradicsomot, fokhagymát. Kis vizet, vagy alaplét adunk hozzá és félig megpároljuk. Ekkor beletesszük a gombát és puhára pároljuk. A tejfölt kikeverjük a liszttel, hőkiegyenlítéssel behabarjuk vele a húsos ragut. Hozzáöntjük a tejszín és összemelegítjük. (Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tejföl és a tejszín!). Végül megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Párolt rizzsel, vagy puliszkával tálaljuk. Utóbbihoz a tejet, vajat, sót és egy kevés ételízesítőt felforralunk, majd bele tesszük a kukoricadarát és jól kifőzzük. Belekeverjük a túrót és a juhtúrót, kézi habverővel összeforgatjuk, majd bele tesszük az apróra vágott snidlinget. Még melegen két kanál segítségével megformázzuk, de mindig legyen olajos a kanál, mert különben hozzáragad a puliszka, és nem lehet szépen formázni!
Köszönjük Katának a remek receptet! Ha Önnek is van egy olyan kedvenc étele, aminek elkészítését megosztaná olvasóinkkal, küldje el a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila